Церар: Понекад треба бити гласан и рећи «желимо у ЕУ»

Заједничка седница влада Србије и Словеније одржаће се средином децембра у Србији, саопштено је после састанка шефова дипломатије Мира Церара и Ивице Дачића. Тема седнице влада двеју земаља које немају много отворених питања, биће привредна сарадња, питања сукцесије, али и европска перспектива Србије. Од Словеније стиже подршка на путу Србије ка ЕУ.

Док ЕУ преиспитује методе проширења, Србији на европском путу стиже подршка од Словеније, и то од човека који се пре неколико месеци питао да ли је Србија на европском путу.

«То није била сумња, имамо све гаранције наших политичких саговорника, већ да је важно да се европски пут јасно артикулише, да се то понавља, да имамо јасну поруку – желимо у ЕУ. Понекад је потребно бити гласан. Ми се више него друге државе залажемо да овај део Европе буде у ЕУ», рекао је Церар.Нагласио је да се Словенија више него било која друга држава ЕУ залаже за прикључење Западног Балкана ЕУ.

«Ту видимо Србију као значајног актера. Подржавамо свако повезивање, сарадњу, и желимо да то повезивање буде што шире и да укључи што више актера», казао је Церар и нагласио да ће Словенија и даље да подржава придруживање Србије ЕУ.

«Већ сада смо поставили питање интеграције Западног Балкана у ЕУ међу кључне приоритете нашег председавања ЕУ», поручио је Церар.

Обећава да ће, када Словенија у другој половини 2021. преузме председавање ЕУ, проширење бити један од приоритета.

«Србија остаје на европском путу без обзира на сметње, кад је реч о ставовима ЕУ о брзини, начину вођења преговора, динамици процеса проширења. Али мора да штити националне и државне интересе кад је реч о Косову», истакао је Дачић.

Саговорници, некад обојица премијери, договарали су пету заједничку седницу две владе које у том формату заседају од 2013. године.

«Ми смо заинтересовани да се статусно реши питање Срба којих сада можда има чак и више од оних који већ имају статус националне мањине», навео је Дачић.Одлична привредна сарадња 

Церар каже да је привредна сарадња две земље одлична, али да може да се унапреди.

«Робна размена према нашим подацима је милијарда и по. Србија је друга држава по висини словеначких инвестиција, 16 одсто наших улагања у иностранству су у Србији. Тематика заједничке седнице биће и питање наслеђа», рекао је Церар.

Осим са председницима државе и парламента, гост из Словеније састаће се и са представницима словеначких компанија које послују у Србији.

Словенија је међу 10 највећих инвеститора у нашој земљи са више од милијарду евра улагања. Компаније из Србије уложиле су у Словенији око 400 милиона.

АУТОР:САЊА ЉУБИСАВЉЕВИЋ

http://www.rts.rs/

Церар: Понекад треба бити гласан и рећи «желимо у ЕУ»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »