Петковић: Београд неће дозволити понижавање српског народа

Српска листа неће улазити у коалиције нити постизати било какве договоре у вези са формирањем косовске владе све док Приштина не почне на равноправан начин да третира Српску Листу, која је са 6,5 одсто освојених гласова једини легитиман представник српског народа на KиМ, изјавио је помоћник директора Kанцеларије за KиМ Петар Петковић.

Петковић је навео да је то био један од пет закључака на јучерашњем састанку представника Српске листе са директором Kанцеларије за KиМ Марком Ђурићем на којем је тема била будуће политичко деловање те странке.

Закључак је, наводи Петковић, и да Београд неће дозволити понижавање српског народа и оспоравање његове изборне воље, као и да неће дозволити да Аљбин Kурти или било ко други буде тај који ће да одређује ко су представници Срба на KиМ.

„Знамо да би они то желели да ураде и да би то урадили да је неко други осим Српске листе на тим позицијама, али тако не може са Српском листом, јер је она једина која ће одређивати своје представнике и одабрати једног или више министара. У супротном, ако Српска листа не учествује у тој влади, та влада неће имати легитимитет и неће бити формирана по њиховим унутрашњим прописима“, рекао је Петковић.

Трећи закључак, рекао је Петковић, јесте да ће се у случају нових притисака Приштине на српске институције, Срби солидарно повући из свих институција и да ће кренути, како наводи, ненасилан отпор српског народ према незакоњу.

Петковић је навео и да је један од закључака да се укину таксе на српску робу, као и да се настави са инвестиционим циклусом Владе Србије на KиМ, где се тренутно ради 346 пројеката укупне вредности више од 100 милиона евра.

Говорећи о наводно отрованим гласачким листићима из Србије, Петковић је рекао да је сада јасно да је то био још један у низу притисака Приштине који је имао за циљ да се унизи и поништи изборна воља Срба на KиМ.

Наводи да то Приштини није пошло за руком и да је Српска листа убедљиво победила освојивши свих 10 мандата, а то је, истиче, подвучено и на јучерашњем састанку.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »