Боцан-Харченко за “Новости”: У америчком ставу о Косову не видимо шансу за дијалог

У више наврата смо наглашавали да, пре свега, треба анализирати став САД о Косову и преговорима. Засад не видимо у том ставу промене које би давале бољу шансу за дијалог. Специјални изасланици и њихово именовање су само спољни атрибути.

Амбасадор Александар Боцан-Харченко(фото:Лола Ђорђевић)

Овако је Александар Боцан-Харченко, руски амбасадор у Београду, прокоментарисао, за «Новости», одлуку шефа Беле куће Доналда Трампа да за специјалног изасланика за «мировне преговоре» Београда и Приштине именује Ричарда Гренела, који ће ново задужење обављати паралелно са функцијом амбасадора САД у Немачкој.

Постављење «малог Трампа» — како Гренела иначе зову у дипломатским круговима, највише због његовог «булдожерског» политичког стила сличног стилу америчког председника — уследило је само месец дана након што је заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер именован за специјалног представника за Западни Балкан, са задатком да откочи дијалог Београда и Приштине.

На питања — да ли се овим последњим потезом Беле куће умањује улога ЕУ у процесу преговора, да ли ће и званична Москва именовати специјалног изасланика за дијалог, и ко би то могао бити, амбасадор Боцан-Харченко каже:

Што се тиче ЕУ, Брисел је сам смањио своју улогу, дозволивши Приштини да блокира раније постигнуте споразуме, да уведе таксе, да некажњено учини све за подривање и стагнацију дијалога. Ако постоји жеља за обнављањем дијалога, треба узимати у обзир извесне, оправдане захтеве Београда. То је питање које изискује прворазредну пажњу.

Д. МИЛИНКОВИЋ

http://www.novosti.rs/

Боцан-Харченко за “Новости”: У америчком ставу о Косову не видимо шансу за дијалог

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »