Стефановић: Тешка борба да Косово не постане члан Интерпола

Српска делегација на Генералној скупштини Интерпола у Чилеу бориће се до последњег тренутка да такозвано Косово, које је позвано да присуствује као посматрач, не постане члан те институције, изјавио је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Према његовим речима, приче о томе да Приштина ове године неће ни покушати да постане чланица Интерпола биле су само игра.

Стефановић је рекао да је и раније реаговао на те приче које су пласиране како би Србија помислила да тиме не треба уопште да се бави.

Стефановић је рекао да је у Чилеу приштинска делегација добила могућност да присуствује као посматрач на Генералној скупштини, као и да ће Чиле, иако не признаје такозвано Косово, прихватити да они тамо буду присутни.

“Разумем и положај Чилеа и међународне притиске које трпе, али то показује да ће бити тешка борба. Пред нама је тешка борба, људи мисле да је то лако, али огромни напори морају да се уложе да би се спречило да велика снажна машинерија великих земаља покуша да у још једну међународну организацију убаци такозвано Косово”, рекао је Стефановић.

Истиче да је за Србију проблематично то што би се расписало још много нових интерполових потерница и то за људе који су бранили Србију за време сукоба на КиМ.

“Било би много нових интерполових потерница и за полицајцима и за војницима који су учествовали у противтерористичким организацијама на КиМ”, рекао је Стефановић и додао да људе који убијају војнике и полицајце може назвати само терористима.

“Они људи који су се борили за Србију били би мета сатанизације и напада, били би им угрожени безбедност и сигурност, били би изложени прогону где год се крећу ван Србије, а онда би Србија била изложена притиску да на захтев дела њене територије изручује ваљда сама себи те људе с једног дела на други део своје територије”, истакао је Стефановић.

Стефановић је рекао да већ постоји дубока подела чланица Интерпола, не само по питању Косова, тако да би улазак у још веће поделе довеле до блоковских подела унутар Интерпола.

“Уместо да имамо полицијску организацију да одлучује о томе да ли су испуњени сви услови да се неко процесуира, имаћемо одлуку да ли је неко из ове или неке друге земље, па једнима ћемо да изручимо, а другима нећемо, јер нам се не свиђају, јер нису гласали као ми прошли пут. То је крај полицијске организације, то постаје политичка организација и нема професионалног поступања”, рекао је Стефановић.

Министар је истакао да ће се српска делегација, коју ће предводити у Чилеу, борити до последњег тренутка, да ће лобирати до последњег тренутка како би се изборили за интересе Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »