Америчка ратна морнарица се хвали новим моћним оружјем на Пацифику (фото)

Савремени ратни брод америчке морнарице, који плови водама Тихог океана опремљен новим оружјима, могао би да промени однос снага у нестабилним подручјима као што је Јужнокинеско море, сматрају аналитичари.

„УСС Габријел Гифордс“ је брзи ратни брод опремљен новим крстарећим пројектилима који лете изнад површине мора и стога их је тешко опазити на радару, те беспилотним хеликоптером који пројектилима помаже у циљању.

Пројектили су направљени тако да могу да маневришу и избегавају непријатељску одбрану.

Портпарол америчке Треће флоте потврдио је те информације за Си-Ен-Ен и истакао да ће то оружје повећати борбену моћ америчке ратне морнарице.

​САД и Кина међусобно се оптужују за наглу милитаризацију Јужнокинеског мора, подручја у којем многе земље истичу своје интересе, али већину тог мора покрива Кина.

„УСС Габријел Гифордс“ први је ратни брод опремљен новим пројектилима за поморски напад, а у плану је опремање више од 30 бродова тим новим наоружањем.

Реч је о бродовима који могу да маневришу у плићим морима и око острва и приобалних подручја, преноси Танјуг.

Нови пројектили развијени су првобитно за норвешку војску и успешно су тестирани на америчком ратном броду Коронадо 2014, а Америка их је купила 2018. године преко компаније „Раyтхеон“.

Нови пројектили имају домет већи од 160 километара, што је 30 одсто више у односу на домет пројектила „харпун“, које је америчка ратна морнарица користила до сада.

Спутњик

Америчка ратна морнарица се хвали новим моћним оружјем на Пацифику (фото)

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »