Вежба оружаних снага БиХ и САД, у Тузлу слетео «Ц-130 херкулес»

Амерички транспортни војни авион «Ц-130 херкулес» слетео на Међународни аеродром у Тузли, чиме је почела војна вежба «Сребрна стрела», преноси Танјуг.

Током наредна четири дана у вежби ће учествовати припадници Оружаних снага Босне и Херцеговине, Националне гарде Мериленд и америчких ваздушних снага у Европи (УСАФЕ) у координацији са Међународним аеродромом Тузла.

На вежби ће се по први пут увежбавати тактички контролори за навођење ваздухоплова (Joint Terminal Air Controlers) у саставу Оружаних снага Босне и Херцеговине.

Припадници логистике ОС БиХ ће увежбавати процедуре утовара и истовара из авиона Ц-130, што ће допринети унапређењу способности ОС БиХ, пренео је сарајевски портал Кликс.

Током учешћа у мировним операцијама припадници ОС БиХ, наводи се, често користе материјално-техничка средства и опрему од партнерских земаља због чега је веома битно да буду обучени за њихову употребу.

Средњи транспортни авион «Ц-130 херкулес» користе оружане снаге 60 земаља из целог света.

«Обука доприноси одржању и унапређењу партнерских капацитета и постизању интероперабилности са Оружаним снагама САД, што за циљ има побољшање регионалне безбедности», рекао је поводом вежбе бригадир Емир Клико, командант 5. пешадијске бригаде ОС БиХ, која је главни домаћин вежбе.

У оквиру вежбе у четвртак, 12. сетембра од 9 до 11часова сати на локацији касарне и аеродрома «Дубраве» биће организован Дан отворених врата.

У посету долазе ученици основних и средњих школа са подручја тузланске регије.

Тим поводом биће презентован један део наоружања и опреме са којом располажу ОС БиХ, те приказ оперативних способности ОС БиХ.

Вежба оружаних снага БиХ и САД, у Тузлу слетео «Ц-130 херкулес»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »