Сведочење дечака миграната о тортури хрватске полиције

Комесаријат за избегла и расељена лица упозорава на кршења људских права и прекомерну примену силе и пребијање миграната на граници са Хрватском. Неки од малолетних миграната говорили су о тортури хрватске граничне полиције.

Поломили су му намерно мобилни телефон и одузели 600 евра које му нису вратили, каже петнаестогодишњи Авганистанац Ш. Б. који је замолио да му замутимо лице, јер се, каже, боји за свој живот, ако поново буде покушао да пређе хрватску границу.

«Почели су да ме туку, излазили су из кола и тукли су нас наизменично. Када бих покушао да заштитим главу тукли су ме по ребрима, грудима и леђима. Када бих штитио ноге, тукли су ме по глави, а поломили су ми једно ребро. Не знам зашто су ми то урадили, то је нехумано», каже малолетни мигрант из Авганистана.

 

И његовом другу, шеснаестогодишњем Ш. Х поломили су мобилни и одузели 700 евра, али је прошао још горе.

«Одвели су ме у полицијску станицу, у мрачну собу натерали ме да се потпуно скинем, тукли су ме и вукли за косу. Пустили су воду у собу и мучили ме електрошоковима, извели ме ван голог на сунце, а онда су ме вратили у собу и поново тукли», каже Ш. Х, малолетни мигрант из Авганистана.

 

У Комесаријату за избеглице и миграције подсећају на изјаве хрватских званичника да они штите своју границу одређеним насилним начинима које не признаје ни Европска унија нити ниједан закон о азилу.

«Имамо ситуацију да нам врло често долазе деца, долазе људи који су повређени, који су малтрертирани, који су пребијани», каже Ивана Анић Ћурко из Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

О овом насиљу писали су страни медији а Хјуман рајтс воч скренуо је пажњу Хрватској да тако крши људска права.

РТС

Сведочење дечака миграната о тортури хрватске полиције

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »