Додик: Кина чува суверенитет

У потпуности разумем и подржавам Кину у напорима да одржи мир и стабилност у Хонгконгу, при том користећи средства која користе све друге државе света у заштити стабилности и територијалног интегритета државе, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

Разумљиво је, додаје Додик, да једна економска суперсила, каква је Кина, не може дозволити дестабилизацију на својој територији јер она угрожава и економски просперитет.

«Уверен сам да ће Кина умјети да заштити своје интересе и да ће ситуација у Хонгконгу бити нормализована, јер је Кина стрпљиво чекала 100 година да врати суверенитет над Хонгконгом и њено несумњиво право је, да тај суверенитет сада и сачува» — поручио је Додик.

Протести су почели тачно пре 13 седмица и то због планова који су касније замрзнути, а тичу се могућности екстрадиције из Хонгконга у копнену Кину.

Првобитни разлог протеста скинут је са дневног реда и престао је да буде разлог, али су демонстранти и даље били на улицама износећи шире захтеве. Траже директне изборе, распуштање парламента Хонгконга и истрагу полицијске бруталности. Званичници Хонгконга послали су упозорење.

«Друштво у Хонгконгу постаје несигурно и нестабилно. Насиље, без обзира ко га чини или на њега подстиче гура Хонгконг на пут без повратка. Ово ће увући друштво у забрињавајуће и опасно стање» — рекла је Кери Лам, лидерка Хонгконга.

Хонгконг био је британска колонија више од 150 година. Касније, Кина га је изнајмила Британцима на 99 година. Раних `80-тих, тај рок је истицао, па су Британци и Кинези постигли договор да се он Кини врати 1997. године, под начелом «једна земља, два система». То је значило да ће Хонгконг у наредних 50 година уживати висок степен аутономије, осим у спољним пословима и одбрани.

Углавном, западни аналитичари тврде да је, откако се приближава истек рока «једна држава, два система», све мање демократије у Хонгконгу. Такво мишљење деле и демонстранти.

«Ситуација у Хонгконгу је забињавајућа и мислим да је влада ухапсила неколико демонстраната да би нас спречила да протестујемо и да се не боримо против лошег закона. Покушавају да нас спрече да се слободно изражавамо. Људи из Хонгконга су храбри и наставићемо да се боримо за права, слободу и против лошег Закона» — рекао је један од демонстраната.

Пекинг је више пута осудио демонстрације и њихове акције означио блиским тероризму.

«Након што је Влада Хонгконга објавила одлуку да суспендује спорни амандман, централна влада упутила им је подршку и разумевање за донесену одлуку» — навео је Генг Шуанг. портпарол кинеског Министарства спољних послова.

Полиција је и данас терала демонстранте, а јуче је ухапшено и неколико кључних активиста и посланика. Поједини млади активисти позивали су на независност Хонгконга, што посебно брине владу у Пекингу.

Додик: Кина чува суверенитет

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »