Суд у Единбургу одбио да спречи Бориса Џонсона да суспендује парламент

Суд у Единбургу одбио је да спречи британског премијера Бориса Џонсона да суспендује Парламент на неколико недеља током дела периода уочи рока за излазак Британије из ЕУ, 31. октобра, чиме је пропао први изазов премијеровој одлуци о суспензији парламента.

Борис Џонсон
Одлука највишег шкотског грађанског суда представља ударац за групу посланика из више странака који настоје да продуже период парламентарне расправе да би спречили хаотичан разлаз Британије и Европске уније.

Још два правна поступка по овом питању су у току. Један је у Северној Ирској и други у Лондону.

Бивши британски премијер Џон Мејџор настоји да се придружи поступку у Лондону и да изнесе аргументе против суспензије парламента.

Мејџор је рекао данас да тражи правну дозволу да се придружи случају који је већ покренула активисткиња Џина Милер са намером да спречи Бориса Џонсона да суспендује Парламент на неколико недеља.

Мејџор је отворени критичар Брегзита и обећао је да ће правно интервенисати ако Џонсон покуша да спречи парламентарну расправу о том питању.

Британски министар спољних послова Доминик Раб бранио је данас одлуку владе да суспендује парламент и рекао да тај потез нема никакве везе са спречавањем посланика да расправљају о изласку земље из ЕУ.

Раб је рекао данас у Финској где се налази на састанку министара спољних послова ЕУ да је бесмислена идеја да се ради о некој врсти уставног преступа, и да је суспензија правно дозвољена радња за коју постоји преседан.

Други министри спољних послова ЕУ присутни у Финској изразили су забринутост зато што сада изгледа вероватнији потенцијално штетан и врло скуп британски излазак из ЕУ без споразума.

Суд у Единбургу одбио да спречи Бориса Џонсона да суспендује парламент

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »