На Лезбос масовно пристигли мигранти

Шеснаест чамаца стигло је данас до обале грчког острва Лезбос у размаку од по неколико минута, што је први масовни долазак миграната из суседне Турске у последње три године, после чега је Атина позвала на разговор турског амбасадора.

На врхунцу мигрантске кризе 2015. године, хиљаде људи стизале су у Грчку сваког дана. Тај број је драстично умањен након што су ЕУ и Анкара склопили споразум у марту 2016. године о заустављању мигрантског таласа.

У шеснаест чамаца налазило се око 650 људи, а 13 пловила стигло је у року од сат времена, објавили су полиција и УНХЦР.

«Ово нас је изненадило. Нисмо видели овакву врсту симултаних долазака у овом броју од 2016. године» — изјавио је Борис Чеширов, портпарол УНХЦР-а у Грчкој.

Министар спољних послова Грчке Никос Дендијас изразио је «дубоко узнемирење» турском амбасадору поводом повећања прилива миграната, рекли су дипломатски извори.

Више од милион миграната и избеглица, од којих су многи бежали од сукоба и сиромаштва на Блиском истоку и у Африци, стиглу су у ЕУ 2015. године. Турска је била једна од главних полазних тачака на њиховом путовању.

Већина миграната који су данас стигли биће пребачени у камп Морија, навећи центар за репатријацију миграната у Европи. У овом кампу смештено је четири пута више људи од капацитета комплекса.

На Лезбос масовно пристигли мигранти

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »