САД преиспитују могућност прекида пружања војне помоћи Украјини

САД планирају да у блиској будућности преиспитају одлуку о пружању војне помоћи Украјини, саопштио је помоћник председника САД за националну безбедност Џон Болтон.

Џон Болтон

„У блиској будућности ћемо донети одлуку по том питању. Убрзо ћемо имати одговор“, рекао је Болтон новинарима.

Према његовим речима, данас, као и пре, постоји веома широка сарадња у сфери одбране с Украјином и другим земљама у региону. Болтон је оценио да је сарадња била узајамно корисна.

Раније је америчка телевизија Си-ЕН-ЕН објавила да амерички председник Доналд Трамп размишља о томе да се блокира додела војне помоћи Украјини у износу од 250 милиона долара.

Још није јасно како Трамп намерава то да учини, јер ће, с једне стране, наићи на озбиљно противљење у Конгресу САД, који је раније сваке године одобравао таква средства, а с друге стране, ускоро ће се састати с председником Украјине Владимиром Зеленским. Могуће је да ће се амерички председник определити по том питању након састанка с украјинским колегом, пренео је Си-Ен-Ен.

Лист „Политико“ је раније известио да је Трамп затражио од свог тима за националну безбедност да преиспита пружање војне помоћи Украјини, како би се уверио да се средства користе у складу са интересима САД.

У чланку је истакнуто да се питање тренутно разматра, а да су средства намењена Украјини — замрзнута.

Саопштено је да амерички министар одбране Марк Еспер и саветник за националну безбедност САД Џон Болтон разматрају то питање.

ОД 2014. године САД су редовно издвајале средства за помоћ Украјини, а од тада је потрошено више од милијарду долара.

Русија је више пута упозоравала на америчке планове за испоруку оружја Украјини, јер би тај корак довео до ескалације сукоба у Донбасу.

И већина европских политичара изјаснила се против снабдевања Украјине оружјем. Председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер рекао је да су испоруке оружја Украјини веома ризичан и контрапродуктиван начин да се изађе из кризе.

САД преиспитују могућност прекида пружања војне помоћи Украјини

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »