Објављена преписка о плановима Порошенка за државни преврат

Новинари су снимили како посланица Врховне раде Украјине из партије „Слуга народа“ Лиза Богуцка у здању Парламента преко смартфона размењује преписку о томе како бивши украјински председник Петро Порошенко планира нови државни преврат.

Петро Порошенко (фото: Лола Ђорђевић)

Екран смартфона посланице фотографисали су новинари портала „Страна.уа“.

Према речима Богуцке, Врховна рада је одлучила да остави Арсена Авакова на месту министра унутрашњих послова у Влади како би спречила државни преврат, који „озбиљно припрема“ бивши председник Украјине Петро Порошенко.

„Он чека да сменимо Авакова како би одмах почео. Данас ћемо, највероватније, укинути посланички имунитет, али ћемо оставити министра унутрашњих послова“, навела је Богуцка.

Посланици су навели да је она изнервирана због тога што је Аваков сачувао функцију, али да „за сада нема другог начина“.

„Он остаје до децембра. Управо за децембар Петја припрема пуч“, објаснила је Богуцка.

Она је додала да намерава да касније напише пост на Фејсбуку о томе и да се већ припрема за нападе корисника на „целу партију ’Слуга народа‘“.

„Украјинска правда“ је раније саопштила да ће Аваков остати у Влади као министар полиције. Према информацијама других медија, он ће привремено обављати ту функцију. Посланица партије „Слуга народа“ Ирина Верешчук саопштила је да председник Украјине Владимир Зеленски разматра могућност да на дужност министра постави неког од четири кандидата, међу којима је и Аваков.

Парламент Украјине у новом сазиву је 29. августа почео прво заседање. Врховна рада намерава да именује премијера, а партија „Слуга народа“ је за то место предложила заменика шефа канцеларије председника Алексеја Гончарука. Планирано је и да Парламент утврди нови састав Владе. Очекује се да ће посланици усвојити и нацрт закона о укидању посланичког имунитета од 1. јануара 2020. године.

Објављена преписка о плановима Порошенка за државни преврат

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »