Русија ће ускоро платити двогодишњу чланарину за Савет Европе

Москва ће ускоро исплатити Савету Европе допринос за 2017. и 2018. годину, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Као што је познато, после обнављања у пуном обиму овлашћења делегације Федералне скупштине Руске Федерације у Парламентарној скупштини Савета Европе крајем јуна ове године, Руска Федерација је потпуно исплатила допринос за буџет Организације за 2019. годину. Руска Федерација, такође, испуњава своје обавезе да исплати доприносе за протекле две године“, рекла је Захарова.

Русија је 30. јуна 2017. године донела одлуку да обустави део исплата у буџет Савета Европе, док не буду обновљена права њене делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе.

Делегацији Русије у тој организацији је у априлу 2014. године одузето право гласа, због догађаја у Украјини и уједињења Крима сa Русијом. Наредне године Парламентарна скупштина Савета Европе је два пута разматрала питање о обнављању овлашћења руске делегације, али су санкције само појачаване.

Русија је одговорила одбијањем да ради у таквим условима, а од 2016. до 2018. године није ни слала захтев за потврду овлашћења. Током овогодишњег летњег заседања Парламентарна скупштина Савета Европе је потврдила обнављање овлашћења руској делегацији.

Спутњик

Русија ће ускоро платити двогодишњу чланарину за Савет Европе

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »