Лукашенко неће у Пољску, јер се солидарише са Русијом

Председник Белорусије Александар Лукашенко одбио је да присуствује обележавању 80. годишњице обележавања почетка Другог светског рата у Варшави, јер пољске власти нису поозвале на догађај председника Русије Владимира Путина, саопштава „Жечпослопита“, позивајући се на изворе.

Како се наводи у чланку — с обзиром на то да Варшава није послала позив за догађај руском председнику Владимиру Путину, Минск је одлучио да њихови високи званичници не присуствују меморијалним догађајима у Пољској.

Из Министарства спољних послова Белорусије још нису коментарисали те информације.

Са друге стране, званична Варшава је објаснила да нису позвали Русију на догађај, јер је, према мишљењу пољских власти — СССР 1939. године нарушио међународно право.

Други светски рат је почео нападом Немачке на Пољску, након чега је део њене територије припао Трећем рајху, а део Совјетском Савезу.

Ипак, пољске власти су позвале Немачку на обележавање годишњице почетка Другог светског рата.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков више пута је изјављивао да се било какви меморијални догађаји, који су посвећени годишњици Другог светског рата, у било којој земљи света не могу сматрати потпуним — без учешћа Русије.

Спутњик

Лукашенко неће у Пољску, јер се солидарише са Русијом

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »