Британска краљица суспендовала Парламент

Британска краљица Елизабета Друга одобрила је план премијера Бориса Џонсона да суспендује Парламент, саопштио је Државни савет Велике Британије.

У саопштењу се наводи да ће Парламент бити суспендован почевши од периода између 9. и 12. септембра, па све до 14. октобра, преноси Ројтерс.

«То је данашња наредба његовог височанства Савету да би Парламент требао да буде суспендован, не пре понедељка 9. септембра и не касније од 12. септембра, па све до 14. октобра», наводи се у саопштењу.

Влада Велике Британије раније је затражила од краљице да суспендује Парламент неколико дана након што се посланици врате на посао и само неколико недеља пре истека рока за Брегзит.

То значи да британски посланици вероватно неће имати времена да усвоје било какав закон који би могао да спречи премијера Џонсона да «извуче» Велику Британију из ЕУ без споразума 31. октобра.

У политичком систему Велике Британије привремена обустава рада Парламента назива се пророгација. Тај процес може да се догоди само уколико премијер саветује краљицу да то учини.

Како наводи Би-Би-Си, одлука да се то учини у садашњем тренутку је прилично контроверзна, будући да ће спречити посланике у Парламенту да испуне пун демократски потенцијал у процесу изласка Велике Британије из ЕУ.

ТАНЈУГ, БИ-БИ-СИ

Британска краљица суспендовала Парламент

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »