Влада Хрватске: Поређење Хрватске са НДХ неприхватљиво

За хрватску владу су неприхватљиве изјаве председника СДСС и коалиционог партнера, Милорада Пуповца, који је раније, између осталог, упозорио да су последњи напади на Србе одраз атмосфере у друштву, која прети да Хрватска доживи судбину НДХ.

фашизам у хрватској

Загребачком Вечерњем листу је из хрватске владе речено да је премијер Андреј Пленковић већ осудио недавни напад на Србе у Уздољу код Книна, те да је реч о изолованом случају.

„Управо из тог разлога, влада крајње непримереним и недопустивим сматра поређење савремене Хрватске с НДХ, као и тезу о Хрватској као фактору нестабилности”, рекли су из владе загребачком дневнику, јавља Танјуг.

Поручили су, наводи се, да је модерна Хрватска настала жртвом хрватских бранитеља и да ни идеолошки ни политички ни правно није наследница НДХ.

Кажу и да очекују да се Пуповац суздржи од оваквих изјава које подижу тензије и поларизују друштво.

Милорад Пуповац је прошле седмице у више наврата реаговао на више напада на Србе, посебно оном у Уздољу и том приликом рекао да не би хтео да Хрватска доживи исто оно искуство, које је доживео један покушај у 20. веку, да се створи „Хрватска држава и који је колабирао и доживео срамотан крај, јер је био заснован на мржњи и насиљу према Србима”.

„Како сада ствари иду, како се добар део људи у овој држави, укључујући и оне који седе с нама у Сабору, односи према тој могућности она није нереална. Иде се према томе да ова држава и друштво, због своје опсесивне мржње против Срба и неспособности политичких, верских и других елита или недостатка жеље да то спрече, обуставе или промене, доживи исту судбину какву је доживела марионетска држава у периоду од ’41. до ’45. године”, рекао је раније Пуповац.

Политија

Влада Хрватске: Поређење Хрватске са НДХ неприхватљиво

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »