Стефановић и Дачић о плану за спречавање Приштине да уђе у Интерпол

Министри унутрашњих и спољних послова Небојша Стефановић и Ивица Дачић разговарали о даљим активностима Министарства унутрашњих послова и Министарства спољних послова на спречавању пријема Приштине у Интерпол.

Стефановић и Дачић сагледали су до сада предузете кораке од стране два министарства, али и других државних органа, у супротстављању Републике Србије настојањима косовских власти да постану део међународне полицијске организације, наводи се у саопштењу МУП-а.

Истиче се да су током састанка договорене и конкретне активности које ће бити предузете до Генералне скупштине Интерпола, која ће се одржати у октобру у Чилеу, како би се спречила политизација те организације.

Пре свега, како је договорено, потребно је упознати све да би евентуални пријем био у супротности са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, али и «Кореловом резолуцијом» која је усвојена на Генералној скупштини Интерпола у Пекингу.

Како се објашњава, та резолуција јасно дефинише да само државе чланице или посматрачи при Уједињеним нацијама могу бити део ове полицијске организације, што власти у Приштини свакако нису.

Министри Стефановић и Дачић сагласили су се и да је неопходно све упознати и на опасности од злоупотреба база Интерпола и могућности да поверљиви подаци доспеју у руке криминалаца и терориста, што би угрозило рад свих полиција света.

 

РТС

Стефановић и Дачић о плану за спречавање Приштине да уђе у Интерпол

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »