Обука турских стручњака за управљање С-400 почиње 1. септембра

Обука турских војника за управљање ракетним комплексима С-400 почеће 1. септембра, рекао је председницима Русије и Турске, Владимиру Путину и Реџепу Тајипу Ердогану генерални директор концерна „Алмат-Антеј“ Јан Новиков.

„Од 1. септембра почиње обука турских војника која ће бити завршена до краја године. Други јануар је планирани рок за завршетак обуке. Након тога Турска Република ће моћи директно да користи систем С-400“, рекао је Новиков током обиласка изложбе концерна у оквиру авио-салона „МАКС 2019“.

Путин је Ердогана обавестио да је данас испоручена још једна партија руских ракетних комплекса С-400 Турској.

Министарство одбране Турске је раније саопштио да је почела друга етапа испорука елемената руских ракетних комплекса С-400 у Турску. Прва фаза испоруке С-400 у Турску завршена је у јулу.

Куповина најновијих руских противракетних система је изазвала међународни спор Турске и САД. Сједињене Америчке Државе су тражиле да Турска одустане од тог уговора и да уместо С-400 купи америчке комплексе „Патриот“. Вашингтон није искључио могућност одлагања или потпуног обустављања продаје најновијих борбених авиона Ф-35 Турској, али је Анкара одбила да направи уступак. Учешће Турске у програму Ф-35 је након тога обустављено.

Обука турских стручњака за управљање С-400 почиње 1. септембра

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »