Напади на Србе код Книна млако осуђени у Хрватској

Бивша хрватска премијерка Јадранка Косор коментарисала је данас последње нападе на хрватске грађане српске националности на подручју Книна, оценивши да не мисли да је актуелна ситуација у Хрватској тежа од оне 90-тих, али сматра да су ти напади млако осуђени, преноси Танјуг.

Притом, додала је, не искључује могућност јачег притиска једног дела тзв. бранитељских удружења с обзиром на то да је, како каже, тешко препознати каква је спољна политика Хрватске према Србији.

Према њеним речима, председник Србије Александар Вучић и, како каже, „екипа из Србије” користе те догађаје за блаћење Хрватске.

„Један конгломерат растућих проблема и бујања мржње која произлази из тога што многи проблеми нису решени или се на њих није адекватно реаговало. Сигурно је да се ту неће сврстати једно највеће удружење ХВИДРА на челу с господином Ђакићем који неће дозволити да се удари на владајућу странку”, рекла је Косор за загребачку Н1 тв.

Косор је гостујући на загребачкој Н1 тв рекла да не зна зашто лидер СДСС, Милорад Пуповац, заборавља да је и он тај који је одговоран за атмосферу у друштву, јер је део владајуће коалиције.

На питање шта би показали изласком из владајуће већине, Косорова је рекла да би показали да мисле озбиљно.

„Овако сва та кукњава пада на тло. Они су ти који могу разговорима у владајућој коалицији да утичу на то како ће ствари у држави ићи…. То су начела на којима функционише парламентарна демократија. Ја притом не заговарам да Милорад Пуповац напусти коалицију”, каже Косор, која каже да је било за очекивати да премијер Андреј Пленковић реагује на Пуповчеве изјаве да Хрватска постаје фактор нестабилности у региону.

„Ја бих очекивала да ће председник владе реаговати на изјаве Милорада Пуповца, али није реагирао јавно. Претпостављам да се догодио неки телефонски разговор”, рекла је Косор.

Покушај смиривања тензија, према Косор, није успео зато што се на неке појаве није адекватно реаговало.”

Поредећи актуелну ситуацију са временом када је она била потпредседница и председница влада и када су избијале нетрпељивости према одређеном делу српске националне мањине, Косор каже да је то увек тињало, а понекад је било и варница.

„Кад се, каже, 2006. догодило каменовање куће у Биљанима Доњим, ја сам као потпредседница владе отишла тамо, разговарала с њима и умирила их. У суседној Шкабрњи су то сазнали и почели су протести. Отишла сам и у Шкабрњу и разговарала с протестантима као тадашња министарка бранитеља. Ми смо тада успели да разрешимо ту ситуацију”, рекла је Косор.

Осврнула се и на председницу Грабар-Китаровић рекавши да она заборавља да је донесен закон о аболицији, који је донео још Фрањо Туђман.

Дакле, додала је, они који се позивају на Фрању Туђмана би узимали парцијално од Фрање Туђмана и његове политике, али оно што им не одговара, то не би узимали.

„Ја мислим да су и у овом случају људи који представљају државу требало да оду тамо”, истакла је.

Рекла је истовремено и да није видела бескомпромисну осуду довођења тенка из Вуковара усред Београда.

„Сваком грађанину ове земље тема Вуковара доноси страшна сећања. Ако тенк из Вуковара у Београду доноси ишта позитивно, онда је то крајње забрињавајуће”, мишљења је Косор.

Напади на Србе код Книна млако осуђени у Хрватској

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »