Додик: БиХ је у тешкој кризи, Република Српска има право на потез

Босна и Херцеговина се налази у тешкој политичкој кризи, а уколико не буде Савета министара Република Српска има права на свој потез, поручио је данас српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, након неодржане седнице тог тела на којој је требало да се разговара о кандидату за председавајућег Савета министара.

Милорад Додик (Фото: Лола Ђорђевић)

Додик је у обраћању брајним новинарима у Председништву БиХ подсетио да су европски званичници поручили да БиХ мора што пре да формира власт на свим нивоима да би наставила пут ка кандидату за чланство у ЕУ.

«Веровао сам да је то могуће, али се то није десило. Решено је питање роминга које је било један од услова, али власт није формирана. Након одржаних избора очекивало се да ће се приступити формирању свих органа, али је дошло до деструкције у спровођењу резултата избора», рекао је Додик на конференцији за медије коју је РТРС преносила уживо.

Савет министара, истакао је, требало је да буде формиран још у децембру прошле године и оценио да опструкције формирања овог савета представљају кршење закона и узурпацију права српског народа у БиХ.

Подсетио је и да је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић за члана тог тела у којем представља хрватски народ, изабран бошњачким гласовима.

Нагласио је да су створени сви законски услови за именовање кандидата за председавајућег Савета министара и да је Комшић то данас потврдио.

Навео је да су Комшић и бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић одмах на почетку данашње седнице рекли да неће подржати Зорана Тегелтију као кандидата за председавајућег.

Поручио је да неће дозволити да се Српској ускраћују права, што, како је казао, СДА чини.

«Рок важења споразума три лидера је 5. септембар. Нећемо дозволити да се Србима ускраћују политичка права. Наши покушаји су били да се формира власт без икаквих условљавања. Све ово значи да нам нису ни потребне заједничке институције», истакао је Додик и поручио да његова политика није узурпација права Бошњака и Хрвата, већ одбрана Републике Српске.

Уколико, упозорио је, не буде Савета министара, Република Српска има право на свој потез.

«Не мислим да БиХ добро функционише, она врло лоше функционише и она је у перманентној кризи. Да смо у уставним оквирима и да није било међународог мешања, БиХ би већ одавно имала формирану власт», рекао је Додик, пренео је Танјуг.

Додик: БиХ је у тешкој кризи, Република Српска има право на потез

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »