Интегрисани прелаз Прешево-Табановце: Српски и македонски полицајци од данас у истој канцеларији

Председници влада Србије и Северне Македоније Ана Брнабић и Зоран Заев званично су данас означили почетак рада интегрисаног граничног прелаза Прешево-Табановце између двеју земаља.

 

То значи да ће од данас први пут на једном граничном друмском прелазу прве категорије Прешево-Табановце на Коридору 10 заједно у истој „канцеларији“ радити српски и македонски цариници и полицајци.

Интегрисани гранични прелаз је резултат Споразума о успостављању заједничких контрола на међународном граничном прелазу Прешево-Табановце, преко којег се одвија промет путника и свих врста робе.

Тај споразум су 12. јула у Београду у име двеју влада потписали министри унутрашњих послова Србије и Северне Македоније.

Брнабићева и Заев су се после озваничења интегрисаног прелаза упутили ка Скопљу на састанак, а планиран је и сусрет делегација двеју земаља и потписивање више споразума о сарадњи.

Након тога, Брнабићева ће се састати и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским.

Отварање интегрисаног граничног прелаза између Србије и Северне Македоније посебан је дан не само у односима између двеју држава, већ и почетак могућег новог раздобља за регионалну сарадњу на Западном Балкану, поручила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

„Немамо ништа важније, поред европских интеграција, од регионалне сарадње“, рекла је Брнабићева и поручила да нећемо чекати да Приштина промени став, него ће се ићи у билатералне споразуме о ауторизованим економских сертификатима.

Србија ће, наглашава, остати посвећена даљој сарадњи и промоцији партнерства.

„Од овога зависи економски просперитет региона“, рекла је премијерка.

Заев је рекао да је отварање интегрисаног граничног прелаза Прешево-Табановце круна пријатељства Србије и Северне Македоније и велики посао на заједничком путу двеју држава ка ЕУ.

Навео је да ће заједничка гранична контрола донети годишње уштеде од осам милиона евра.

Рекао је да је недавно обележена огромна победа Србије, председника Александра Вучића и премијерке Брнабић, отварањем Коридора 10 кроз Грделичку клисуру.

„То је веома значајан инфраструктурни подухват и ауто-путевима су повезани Атина и Брисел“, каже Заев.

Навео је да отварање интегрисаног граничног прелаза омогућава једну контролу на граници, што знатно доприноси јачању економске сарадње на Западном Балкану.

Интегрисани прелаз Прешево-Табановце: Српски и македонски полицајци од данас у истој канцеларији

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »