Без Кине и Индије нема решења глобалних проблема

Портпарол руског председника Дмитриј Песков је изјавио да Кремљ не сматра ефикасним координацију светске политике и економије без учешћа Кине и Индије.

„Што се тиче сарадње са ’седморком‘, свака сарадња мора да има коначни циљ“, прокоментарисао је Песков питање да ли је Русија спремна за тешњу координацију са Г7, ако не буде обновљен формат Г8.

„Ако је то потребно како би се координирали глобални процеси, било да је то политика, геополитика и економија, ефикасније је ипак то урадити уз учешће највећих држава света, јер говорити о макрополитици, о макроекономији без Кине и Индије, није логично“, додао је Песков.

Песков је изразио наду да ће код учесника Г7 победити здрав разум када је у питању однос према Русији.

Он је подсетио да се односи са већином учесника „седморке“ успостављају, и да су у овом тренутку на позитивном путу. Навео је пример Француске, Италије, Немачке и Јапана.

Он је потврдио да се ради на припреми новог самита „Нормандијске четворке“ (Француска, Немачка, Русија и Украјина), коју је раније најавила немачка канцеларка Ангела Меркел у Бијарицу. Он је нагласио да би на том састанку требало да буде урађен велики „домаћи задатак“.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је данас на самиту Г7 у Бијарицу да се ради на повратку Русије у тај формат, односно на обнови Г8.

Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да Москва сматра корисним све контакте са земљама „седморке“.

Спутњик

Без Кине и Индије нема решења глобалних проблема

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »