Шојгу: Русија не доводи у питање мировну мисију у Придњестровљу

Русија не намерава да доводи у питање мировну мисију у Придњестровљу, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

„Ако говоримо о мировној мисији — никада је нисмо доводили у питање и не намеравамо то да чинимо“, рекао је Шојгу на састанку с председником непризнате Придњестровске молдавске републике Вадимом Красноселским.

Према Шојгуовим речима, најважнији задатак мировних снага у том региону успешно се испуњава.

„Током целе историје мировних мисија, и то не само у Совјетском Савезу, ово је прво успешно искуство у успостављању мира. Сматрамо да тај формат сам себе оправдава“, додао је руски министар.

Красноселски је захвалио Русији за мировну операцију у Придњестровљу. „Не видимо алтернативу мировној операцији у региону за одржавање мира и безбедности“, рекао је Красноселски.

Шојгу је почетком деведесетих година учествовао у организовању формата мировне мисије у Придњестровљу, испорукама хуманитарне помоћи том региону и раздвајању сукобљених страна.

Ове године се обележава 27 година од почетка мировне операције у Придњестровљу. Мир у зони сукоба одржавају 402 руска војника, 492 придњестровска, 355 молдавских и десет војних посматрача из Украјине. Мировњаци обављају службу на 15 контролних пунктова, који се налазе на кључним деоницама зоне безбедности.

Придњестровље, у којем 60 одсто житеља чине Руси и Украјинци, тражило је излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом. После неуспешног покушаја молдавских власти да насилно реше проблем 1992. године, Придњестровље је фактички постало територија која није под контролом Кишињева.

Шојгу: Русија не доводи у питање мировну мисију у Придњестровљу

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »