Анто Нобило: Напади на Србе резултат кокетирања државе са усташтвом

Угледни хрватски адвокат Анто Нобило каже да су физички напади на Србе у Хрватској, попут последњих код Книна, последица пузајуће фашизације хрватског друштва.

Анто Нобило је рекао да нападе види као логичну последицу кокетирања политичара са НДХ и релативизовања усташких злочин.

«Дакле, једноставно треба уочити ту везу и уочити да су политичари одговорни за ово што се десило. Јер увијек вам је тако. Политичари покушавају на некој академској разни пласирати одређене идеје, а увијек се нађу они који те идеје преточе у злочин», сматра угледни хрватски адвокат.

Политичари, каже, морају да схвате да су они одговорни за оно што се десило.

«Није случајно да се сада учестало дешавају напади на Србе, јер је то производ атмосфере у друштву. Ако легализирате, у неком облику, у јавном простору, поздрав ‘За дом спремни’, онда морате бити ‘спремни‘ да уз ‘За дом спремни‘ добијете оно све што иде уз тај поклич. А то је напад на националне мањине, покушаји тјерања националних мањина, стављање Срба у статус грађана другог реда», рекао је Нобило за портал Радио Сарајево.

«Хрватска пригушила све негативности пред улазак у ЕУ»

Истиче како није могуће рехабилитовати усташтво, а да се не добије све што иде уз усташтво.

На констатацију новинара како десни екстремизам у Хрватској ескалира, парадоксално, након уласка Хрватске у Европску унију и НАТО, те након што је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић оценила да је успела земљу «извући из региона», Нобило објашњава да је Хрватска у приступном процесу за улазак у ЕУ пригушила све негативности како би затворили сва поглавља и постала чланица Уније.

Након што је постала део ЕУ, не постоје механизми контроле, каже угледни адвокат.

Очито је, додаје Нобило, како су се неке ствари само формално радиле како би се задовољио улазак у ЕУ, није се суштински на њима порадило.

Анто Нобило: Напади на Србе резултат кокетирања државе са усташтвом

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »