Вучић: Разумемо став САД, али боримо се за своје интересе

Председник Србије Александар Вучић у ексклузивном разговору, објашњава да није дошао на разговоре у Америку да би мењао још давно донесену одлуку САД о независности Косова. Вучић понавља да никад не би потписао независност Косова.

* Били сте на разговорима са државним секретаром Америке Мајком Помпеом, имали сте још разговора овде у Њујорку. Кажете да сте тражили да Америка на неки начин утиче на Приштину да укине таксе. Да ли сте добили неки одговор од америчких званичника?

– Добио сам одговор да пре свега, Америка се од увођења такси залаже за њихово укидање. Јер то је не само противправна мера, већ је супротна међународном јавном праву, цивилизацијским нормама и ономе на чему Америка почива, а то је слободно тржиште, слободан проток робе, капитала, услуга, онога на чему почива модеран свет. Да ли Америка може да изврши снажнији притисак – уверен сам да може. Да ли ће то бити случај – мислим да сад сви чекају расписивање избора у Приштини и окончање избора. Тамо је ситуација таква да имате четири политичке листе које су око двадесет одсто, тако да је тешко предвидети коначан исход и како ће се кретати ствари током кампање. И да се онда изврши притисак да би се кренуло у разговоре. Рачунајте, ако су 6. октобра тамо избори, највероватније, у децембру се формира та влада у Приштини, и онда би требало очекивати снажнији притисак за отпочињање суштинског дијалога између Београда и Приштине. Ја сам у име српске стране рекао да смо ми спремни да разговарамо чим укину таксе, јер морају да постоје елементарни услови и поверење између међународне заједнице и свих нас да о нечему можемо да разговарамо и да се о томе договоримо. А ако ви уводите таксе на начин на који сте их увели, онда такво поверење апсолутно не постоји.

* После разговора са Помпеом сте рекли да „није важна политичка цена која треба да се плати, а људи у нашој земљи имају прилично нежне уши, не воле да слушају ствари које имају везе са реалношћу, већ ствари које имају везе са нашим митовима“. Шта то тачно значи, на који мит мислите, шта је политичка цена, шта то људи у нашој земљи не желе да чују?

– Ми се све време правимо помало блесави као да не знамо о чему се ради када причамо о Косову и Метохији и мени то није тешко да кажем. И када погледате, 2000. године су људи говорили „срушимо Милошевића, Косово је демократско питање“. Онда су нам рекли „стандарди пре статуса“ и тадашња власт у Београду и међународна заједница. Онда су почели да дочекују Хавијера Солану на црвеном тепиху и све остале, да кажу да они у ствари нису бомбардовали Србију, већ Милошевића и његов режим и да је то био кључни разлог. Онда смо имали 17. март 2004, први велики погром, протеривање српског становништва, убијање наших људи, рушење и паљење наших светиња на КиМ – реакција Србије је била никаква. Иако смо упозоравали да нам је потребно јединство, чини ми се као сви грађани, онда су се тукли унутар власти ко ће да буде велика власт, и онда смо добили 2008. проглашење независности Косова. И шта је то што сам ја говорио јуче? Америка је 2008. признала независност Косова. Све важне западне земље су 2008. и 2009. признале независност Косова. Је л’ ви заиста мислите, иако је Србија данас у бољем економском стању, иако је војнополитички снажнија и има више поштовања у свету него што је имала тада, да ли стварно мислите да смо ми у могућности да мењамо одлуку САД?

* То значи да Србија треба да призна Косово?

– Не значи то. То значи да ми морамо да се боримо, али и да разумемо какав је став Америке. Јер ја не могу да прихватим оно што читам у нашим медијима, неретко у медијима за које кажу да подржавају политику владе, а о другима да не говорим – критикују све што им падне на памет без икаквог промишљања и озбиљнијег приступа, а то је да је Трамп променио политику, само да остане овако све ће бити другачије. Људи, они су признали независност Косова, то је њихова политика, неће се променити. Оно што ми тражимо то је да се боримо за своје интересе, да извучемо највише што можемо за наш народ на КиМ и највише што можемо за Србију. То је нешто што људи треба да разумеју. Крећемо се по танкој жици, у оквирима који су ужасно мали, ломљиви, танки и дајемо све од себе, трудећи се и борећи да за земљу извучемо највише. Можда је проблем у томе што ја не желим као сви други, када се са неким састајем, да изигравам националног хероја и да кажем све смо променили, јер сам се ја таквих глупости наслушао и кад смо били у Бриселу и када неки људи дођу овде или у неке друге земље. Људи, наша ситуација је тешка, неће бити лакша у наредном периоду, напротив, али смо се борили до сада, показали да земљу можемо да гурамо драматично напред и у економском и политичком смислу. Оно што мислим да је добра последица свих разговора које сам имао у САД, а можда ћу опет доћи за месец дана па ћу имати још разговора са свим светским државницима, јесте да су хтели да нас чују. Да су хтели да саслушају шта Србија има да каже, шта је то што не можемо, а шта желимо да радимо, каква је будућност Балкана, како ми видимо напредак српске економије, зашто је он важан да нам не би одлазили, да нам не би сви отишли у Америку, Немачку, Швајцарску, Аустрију итд. Имате са једне стране и ствари које су ту непомирљиве, и у постојећим оквирима радимо оно што можемо. Услови су за нас тешки, хвала секретару Помпеу што ме је саслушао и хтео да чује позицију Србије. Имао сам данас разговоре и са господином Метјуом Палмером (замеником помоћника државног секретара САД, прим.нов) и са господином Дејмоном Вилсоном извршним потпредседником Атлантског савета, прим.нов) и добро знате да су то људи који се суштински баве Србијом, Балканом, Косовом и Метохијом, ти разговори нису лаки, али су то разговори озбиљних и одговорних људи.

* Ви кад разговарате са тим људима и сами сте свесни да Америка подржава независност Косова и договор Београда и Приштине. У том смислу, када се говори о нормализацији, очекује се узајамно признање. Када тражите подршку од Америке да притисне владу у Приштини да укине таксе да би се отворио дијалог – шта је крајњи исход тог дијалога, шта Ви нудите као решење у том дијалогу?

– Слушао сам шта је то што они нуде, а ви знате шта сам ја својевремено нудио, али то нико у свету није желео, да Албанци нису желели…

 

 

 

Извор: Глас Америке


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »