Трамп земљама ЕУ: преузмите своје заробљене џихадисте, или ћемо вам их ми вратити!

Амерички председник Доналд Трамп упозорио је Француску, Немачку и друге европске земље да ће, уколико не преузму своје држављане које су као борце Исламске државе Американци и њихови савезници заробили, САД бити приморане да их врате у земље из којих су дошли.

Доналд Трамп је рекао да САД и њихови савезници држе у заробљеништву «на хиљаде» бораца Исламске државе након што су приморале ту терористичку групу да преда своје последње упориште у Сирији.

Трамп је навео да те борце неће држати у америчкој бази Гвантанамо на Куби «наредних 50 година и то плаћати».

Зато, како је истакао Трамп, европске земље треба да преузму своје држављане који су заробљени као бивши борци ИС, наводи АП.

Асошијејтед прес подсећа да је Трамп одмах по ступању на дужност председника САД потписао извршну наредбу да база Гвантанамо остане отворена и тако поништио осмогодишње напоре бившег председника Барака Обаме да затвори базу на Куби.

Никакви нови заробљеници нису, међутим, одвођени у ту базу, где је од раније заточено 40 мушкараца, додаје АП.

АП, такође, подсећа да су Трамп и Џејмс Џефри, представник Стејт департмента у међународној коалицији која се бори против Исламске државе, раније указали на потребу да Европа преузме око 2.500 заробљених бораца те терористичке организације.

Трамп земљама ЕУ: преузмите своје заробљене џихадисте, или ћемо вам их ми вратити!

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »