Антић са Сијартом: Сигурност снабдевања гасом у врху приоритета

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом у Tаполки, у Мађарској. Министри су се сагласили да две владе стављају акценат на чврсту сарадњу у области енергетике, посебно на развој пројекта заједничког гасног интерконектора који је од стратешког значаја за развој обе земље.

Антић и Сијарто су истакли да је у току координација активности које ће у свим сценаријима обезбедити снабдевање гасом Србије и Мађарске, наводи се у саопштењу Министарства енергетике и рударства.

«За енергетску безбедност нашег региона, кључна је сигурност снабдевања гасом као значајног енергента како за грађане, тако и за привреду. Сигурност снабдевања гасом у врху је наших приоритета и та питања ниједна земља не може да решава сама за себе, већ она морају да се решавају на нивоу региона, између суседа и на начин који ће свима обезбедити енергетску сигурност. Ми смо као две одговорне владе, испитали читаву лепезу могућности снабдевања гасом и сагласили се да у свим сценаријима имамо прецизне модалитете како ћемо обезбедити неопходне количине» нагласио је Антић.

На састанку двојице министара Србији је још једном пружена снажна подршка Мађарске на ЕУ путу.

«Сматрам да је интерес ЕУ да се региону Западног Балкана, а нарочито Србији пружи подршка у процесу евроинтеграција» нагласио је Петер Сијарто.

Двојица министара нагласила су да изузетни партнерски односи две државе отварају широк спектар могућности за сарадњу и подсетила да је у фебруару 2018. потписан Меморандум о разумевању између EMС АД, MAVIR, EPEX SPOT, HUPX и SEEPEX, којим су дефинисани основни принципи сарадње у циљу корпоративног спајања две берзе електричне енергије — српског SEEPEX-а, и мађарског HUPX-а.

«Надамо се да ће се наше две берзе електричне енергије, српски SEEPEX и мађарски HUPX, до краја године ујединити и створити моћну регионалну берзу у интересу читавог региона. На тај начин омогућио би се јединствени наступ на тржиштима електричне енергије у земљама Централноисточне и Југоисточне Европе, повећала ликвидност дан-унапред тржишта, као и рентабилност и ефикасност пословања обе компаније», рекао је Антић.

То ће резултирати, како каже Антић, не само позитивним оперативним пословањем SЕЕPЕX и HUPX, већ и даљим продубљивањем политичких и економских односа са Мађарском и убрзавањем процеса интеграције српског тржишта електричне енергије у јединствено ЕУ тржиште.

Антић са Сијартом: Сигурност снабдевања гасом у врху приоритета

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »