Афера «Рекет» : суд у Скопљу одредио притвор Катици Јаневој

Скопски кривични суд одредио је тридесетодневни притвор за шефицу специјалног тужилаштва Катицу Јаневу, осумњичену да је примила мито како би из притвора пустила локалног бизнисмена. Јаневој је полиција одузела 5.000 евра вредан намештај, који је наводно добила од првооптуженог у афери «Империја».

Македонско правосуђе доживело је озбиљан ударац у среду увече, пошто је шефица специјалног тужилаштва Катица Јанева, после целодневног испитивања и претреса, завршила иза решетака као осумњичена у афери «Рекет».

Јанева ће се тако придружити некадашњој ријалити звезде Бојану Јовановском и Зорану Милевском, који су осумњичени да су тражили милионске износе како би преко шефице специјалног тужилаштва обезбедили оптуженима блажи однос специјалног тужилаштва.

Шефица специјалног тужилаштва, једне од кључних институција у свеопштој борби против корупције владе Зорана Заева, ће бити протворена у скопском затвору Шуто Оризаре, јављају македонски медији.

Раније у петак, полиција је привела Јаневу и пошто је одузела рачунар из њене канцеларије у специјалном тужилаштву, обавила претрес стана у којем живи. Македонски медији наводе да је полиција из стана однела намештај вредан 5.000 евра, који је добила на поклон од Јордана Камчева, оптуженог у корупционашкој афери «Империја»

Македонско Тужилаштво за организовани криминал саопштило је да у случају «Рекет» поседује аудио и видео материјале о разговорима између осумњичених Бојана Јовановског и македонског бизнисмена З. M., који су, уз подршку једног тужиоца, уцењивали познатог македонског бизнисмена да им исплати осам милиона евра у замену за ослобађајућу пресуду.

Јанева и Јовановски

Снимци примопредаје новца и разговора међу кључним играчима у овом скандалу додатно су уздрмали правосудни систем и владу у Северној Македонији, што је у једном тренутку изнервирало премијера Зорана Заева.

Од почетка афере, притисак на Заева је константно растао, па је македонски премијер на крају напросто експлодирао и одбрусио новинарима да неће дозволити да владу сруши «пар криминалаца, сујетан новинар и један п…».

Полиција јој је, у међувремену, одузела два мобилна телефона пошто су две особе ухапшене због покушаја изнуде шест милиона евра од локалног бизнисмена, обећавајући му повлашћени третман у Специјалном тужилаштву.

Катица Јанева је, неколико сати пре избијања овог скандала, поднела оставку на месту шефице Специјалног тужилаштва, наводећи као разлог натезање између владајуће коалиције и опозиције око закона којим би требало да буде одређена судбина тог тужилаштва.

АУТОР:РАДЕ МАРОЕВИЋ @MAROEVIC

http://www.rts.rs/

Афера «Рекет» : суд у Скопљу одредио притвор Катици Јаневој

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »