Вучић: Могућност да Албанци добију све, а Срби ништа – не долази у обзир

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да могућност да косовски Албанци добију све, а ми ништа – не долази у обзир и да на то он, као председник Републике, а ни парламент није спреман и да је то пренео америчким званичницима током разговора у Њујорку.

Вучић је рекао шта су наши ставови и да „могућност да Албанци добију све а ми ништа, да ми њих признамо – да такве ствари не долазе у обзир, можда са неким другим руководством које би на то било спремно“.

„А спремни смо за разговор, да што пре почнемо разговоре како бисмо спречили сваку могућност дестабилизације“, рекао је Вучић.

Добро је то што подржавају наш европски пут, а друго је то да не улазе у то како би требало да изгледа договор између Београда и Приштине, али је важно да се постигне договор између Срба и Албанаца, објашњава Вучић поруке Stejt departmenta.

„И оно што је лоша ствар и оно што је другачије у односу на ранији период , али не сасвим ново, то је да они траже међусобно признање. Суштински то није велика новост, то смо негде и очекивали, али смо рекао бих негде под тепих стављали сами захтеве великих сила и трудили се да уживамо у сопственим сновима и митовима. Наше српске уши су неретко нежне да чујемо све оно што заиста мисле о Србији и односу са Приштином“, рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише и протумачи саопштење Stejt departmenta у којем се наводи да САД охрабрује да се фокусира на постизање тог стратешког циља убрзањем реформи, као и да обновимо преговоре са Косовом о постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа који води узајамном признавању, Вучић каже:

„Суштина је у том делу око међусобног признања, јер видим да су многи у нашој земљи који су допринели стварању услова за доношење одлуке о независности Косова, Приштини и међународној заједници нашли у томе неку велику новост. То није потпуно нови став САД, они су 2008. године признали независност Косова.“

Америка је велика сила и ма шта ми говорили, какво код имали руководство ту њихову одлуку нећемо променити.

У том саопштењу, додао је, постоје две добре стране и једна која је лоша по нас. Вучић је рекао шта су наши ставови и да могућност да Албанци добију све а ми ништа, да ми њих признамо – да такве ствари не долазе у обзир, можда са неким другим руководством.

 

Ако померимо за педаљ став САД, направили смо чудо

Макар за педаљ ако померимо став САД према Србији, а верујем да то успевамо да урадимо, направили смо мало чудо, изјавио је у Њујорку председник Србије Александар Вучић.

Председник је рекао да је за њега било важно да изнесе ставове Србије и да амерички званичници чују шта Србија мисли.

„Нећу да продајем маглу народу, како ће САД сутра да одустане од независности Косова и како се ту све променило. Нити сам неозбиљан и неодговаран, нити ћу да дајем лажна обећања свом народу“, поручио је Вучић.

Верујем да људи у Србији када бирају руководство, бирају озбиљност и одговорност, а не шарене лаже и оне који кажу „са нама ће бити све лако“.

Вучић додаје да су они који су дошли на власт 2000. године говорили да је Косово само демократско питање, па да су говорили „стандарди пре статуса“ и да је уследио мартовски погром 2004. године, као и да су реаговали на проглашену независност Косова 2008. године само са два саопштења и да је тада 85 земаља признало независност Косова.

Вучић истиче да ова власт ради много паметније по питању КиМ иако су услови веома тешки.

„Не разговарам са вама зато што бих да кукам на било који начин, већ желим да кажем да ћемо радити марљиво и борбено. Ми ћемо да штитимо народ на КиМ, да се боримо за наше интересе. Хвала Помпеу, Палмеру и Вилсону који су хтели да ме саслушају, састанци са сваким од њих су трајали најмање сат и по“.

Вучић је, такође, рекао да се они највише питају, поред Болтона са друге стране, о односима Београда и Приштине.

„Ко год подцењује Сједињене Државе, не мора мени да држи предавање како се ствари одвијају и мењају у свету, али ко год мисли да уколико имамо лоше односе са САД и на тој основи можемо да напредујемо економски, градимо путеве, тај се много, много вара“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да данас у билатералним односима између САД и Србије постоји више разумевања него што је то било раније, што је добро за наш народ.

 

„Али то не значи да ће се дешавати чуда као што понекад верује наш народ“, поручио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС             

 


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »