Сијарто и Антић у Мађарској: Снажна подршка Мађарске на ЕУ путу

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом у Tаполки, у Мађарској. Министри су се сагласили да две владе стављају акценат на чврсту сарадњу у области енергетике, посебно на развој пројекта заједничког гасног интерконектора који је од стратешког значаја за развој обе земље. Они су истакли да је у току координација активности које ће у свим сценаријима обезбедити снабдевање гасом Србије и Мађарске. 

  • За енергетску безбедност нашег региона, кључна је сигурност снабдевања гасом као значајног енергента како за грађане, тако и за привреду. Сигурност снабдевања гасом у врху је наших приоритета и та питања ниједна земља не може да решава сама за себе, већ она морају да се решавају на нивоу региона, између суседа и на начин који ће свима обезбедити енергетску сигурност. Ми смо као две одговорне владе, испитали читаву лепезу могућности снабдевања гасом и сагласили се да у свим сценаријима имамо прецизне модалитете како ћемо обезбедити неопходне количине,  нагласио је министар Антић.

На састанку двојице министара Србији је још једном пружена снажна подршка Мађарске на ЕУ путу. 

  • Сматрам да је интерес ЕУ да се региону Западног Балкана, а нарочито  Србији пружи подршка у процесу евроинтеграција, нагласио је министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто. 

Двојица министара нагласила су да изузетни партнерски односи две државе отварају широк спектар могућности за сарадњу  и подсетила да је у фебруару 2018. потписан Меморандум о разумевању између EMС АД, MAVIR, EPEX SPOT, HUPX и SEEPEX, којим су дефинисани основни принципи сарадње у циљу корпоративног спајања две берзе електричне енергије – српског SEEPEX-а, и мађарског HUPX-а.   

 

  • Надамо се да ће се наше две берзе електричне енергије, српски SEEPEX и мађарски HUPX, до краја године ујединити и створити моћну регионалну берзу у интересу читавог региона. На тај начин омогућио би се јединствени наступ на тржиштима електричне енергије у земљама Централноисточне и Југоисточне Европе, повећала ликвидност дан-унапред тржишта, као и рентабилност и ефикасност  пословања обе компаније. То ће резултирати не само позитивним оперативним пословањем SЕЕPЕX и HUPX, већ и даљим продубљивањем политичких и економских односа са Мађарском и убрзавањем процеса интеграције српског тржишта електричне енергије у јединствено ЕУ тржиште, истакао је министар рударства и енергетике Александар Антић. 

Извор: Министарство рударства и енергетике

The post Сијарто и Антић у Мађарској: Снажна подршка Мађарске на ЕУ путу appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »