Путин: Завршена финска деоница „Северног тока 2“

Председник Русије Владимир Путин саопштио је да су завршени радови на финској деоници гасовода „Северни ток 2“ и захвалио Финској за њен прагматичан приступ том пројекту.

Владимир Путин(фото:Лола Ђорђевић)

У септембру 2018. године почела је изградња гасовода „Северни ток 2“ на искључивој економској зони Финске.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака цевовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обала Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Планирано је да буде завршен 2019. године.

Путин: Очекујемо позитивно расположење новог европског руководства

Руски председник је након састанка с финским колегом Саулијем Нинистјом рекао да је Русија заинтересована за потпуно обнављање односа с Европском унијом и да очекује да ће ново руководство ЕУ испољити позитиван став према томе.

„Разговарали смо, заиста, и о неким међународним питањима. Заинтересовани смо за обнављање односа с Европском унијом у пуном формату. Очекујемо да ће ново руководство Европске уније испољити позитивно расположење када је реч о одржавању узајамно корисних партнерских односа с нашом земљом“, рекао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре с финским колегом.

Путин је додао да Русија не јури у Савет Европе, те да је, уколико не желе да је виде у тој организацији, она спремна да је заобиђе.

„Што се тиче нашег рада у Савету Европе, не јуримо тамо. Ако тамо не желе да нас виде, спремни смо да то заобиђемо. Међутим, они људи за чије интересе тако нежно бринете, неће моћи да се обрате Европском суду за људска права. Не мислим да је то најбољи начин да се изгради јединствена Европа од Лисабона до Владивостока“, рекао је Путин.

Руски председник је додао да Русија и Европска унија треба једна према другој да се односе непристрасно, да објективно процењују све што се догађа и да траже заједничка решења за питања од узајамног интереса, укључујући и европске институције.

Спутњик

Путин: Завршена финска деоница „Северног тока 2“

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »