Хиперсоничне ракете би могле да се појаве у Америци

САД истражују могућности развоја различитих врста ракета, које су раније биле забрањене руско-америчким Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, саопштио је вршилац дужности америчког војног министра САД Рајан Макарти.

„Када се ради о домету (ракета) у оквиру Споразума о ракетама, више не учествујемо у Споразуму и, пре свега, гледамо на који начин можемо да искористимо тренутну ситуацију — реч је о начинима развоја ракета за прецизни напад и, несумњиво, о хиперсоничном оружју. Инсталирање балистичке бојеве главе на хиперзвучну ракету већ ће бити изван оквира Споразума о ракетама. Разматрамо све те могућности“, истакао је Макарти.

Истовремено, он није желео да коментарише могуће планове о распоређивању ракета, које су раније биле забрањене Споразумом.

Пентагон је 19. августа саопштио да је тестирао конвенционалну крстарећу ракету копненог базирања која је раније била забрањена Споразумом о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Ракета је успешно погодила циљ након више од 500 километара лета. Споразум је престао да важи 2. августа, а према његовим одредбама биле су забрањене ракете домета од 500 до 5.500 километара.

 

Спутњик

Хиперсоничне ракете би могле да се појаве у Америци

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »