Годишњица отмице новинара Радио Приштине

Навршила се 21. година од отмице новинара Радио Приштине, Ђуре Славуја и Ранка Перенића. Нестали су у околини Ораховца, на новинарском задатку, а о њиховој судбини и даље се ништа не зна.

Фото: РТС

Славуја и Перенића киднаповали су припадници терористичке ОВК на путу Велика Хоча –Зочиште, када су кренули ка манастиру Свети Врачи, да ураде запис о повратку отетих монаха у тај манастир.

Представници Удружење новинара Србије (УНС) и УНС на Косову обележили су годишњицу на месту где су Славуј и Перенић последњи пут виђени.

На том месту УНС и УНС на Косову поставили су обележје, које је до сада рушено седам пута, на коме на српском и албанском језику, пише: «Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их».

Спомен-плоча, отетим Славују и Перенићу, коју је на месту отмице поставило Удружење новинара Србије, до сада је седам пута уништавана.

УНС и УНС на Косову траже од Еулекса, Унмика, Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије и Суда за ратне злочине на КиМ да обнове и покрену истраге о убиствима и киднаповањима новинара и медијских радника на КиМ.

До данас породице Перенић и Славуј немају званичне информације о њиховој судбини.

УНС и УНС на Косову подсећају да нису расветљене и друге отмице и убиства новинара на КиМ.

РТС

Годишњица отмице новинара Радио Приштине

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »