Покрет Антифа да се означи као терористичка организација

Амерички председник Доналд Трамп је «твитовао» да «озбиљно разматра» да се ултралевичарски антифашистички покрет, познат као Aнтифа, означи као терористичка организација. То би био преседан, јер у САД тренутно не постоји механизам да се домаћа организација прогласи терористичком.

Трампова реакција уследила је после протеста у Портланду где се више стотина ултрадесничара сукобило са припадницима антифашистичких активиста који су се окупили на контрамитингу. Организатор ултрадесничарских протеста Џо Бигс рекао је да председникова порука представља успех за тај покрет:

— Погледајте «Твитер» председника Трампа. Причао је о Портланду и рекао да посматра покрет Антифа. То је све што смо хтели — рекао је Бигс за локални медиј.

Но, градоначелник Портланда Вилер је саопштио да Бигс није добродошао у његовом граду.

— Ми њега не желимо овде у мом граду. Тачка — рекао је Вилер, пошто је полиција у Портланду ухапсила најмање 13 особа и запленила металне шипке, бибер-спреј и друга оружја током протеста.

Лидери ултрадесничарских покрета су, међутим, најавили да ће се враћати у Портланд све док левичарске групе Антифа остану активне.

НЕ БИРАЈУ СРЕДСТВА

Антифашистичке групе у САД окупљају ултралевичаре који се боре против ултрадесничара и идеологије «беле надмоћи», капитализма, а укључују анархисте, социјалисте, комунисте, неке либерале.

Њихове методе борбе подразумевају «директну акцију» која укључује дигитални активизам, уништавање имовине, физичко насиље и сваку врсту увреда према онима које сматрају фашистима и расистима.

Покрет Антифа да се означи као терористичка организација

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »