Михајловић: Ауто-пут "Вожд Карађорђе" градиће се у оквиру новог инвестиционог циклуса

Нови Шумадијски коридор, односно аутопут „Вожд Карађорђе“, биће дуг између 220 и 270 километара, а коштаће од 1,7 милијарди евра до више од две милијарде, у зависности од профила и прикључака на остале коридоре, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

Нови аутопут, чију је градњу у недељу најавио председник Србије Александар Вучић, биће у облику слова ипсилон и повезаће округе са укупно више од милион људи. Са једне стране ће ићи трасом Младеновац – Орашац – Аранђеловац, са друге Лазаревац – Аранђеловац, где ће се спојити, а одатле ће ићи даље ка Рачи, Свилајнцу, Деспотовцу и Бору, рекла је Михајловић.

Она је додала да ће „Вожд Крађорђе“ бити шести аутопут који теба да почне да се гради ове и наредне године. „Дужина коридора је између 220 километара, и ако желимо да тај коридор спојимо с Коридором 10 код Малог Пожаревца и с Коридором 11 на аутопут ‘Милош Велики’, онда ће тај аутопут бити дугачак 270 километара“, каже Михајловић.

Она је рекла да, ипак, још не може да се саопшти прецизна процена вредности инвестиције. „Али, може да се каже, ако се иде више на брзу саобраћајницу и ако немамо прикључке на аутопутеве које само поменула, онда би тај износ могао да иде од 1,7 милијарди до две милијарде, односно 2,3 милијарде ако буде потпуно аутопут (са шест трака).

Ако имамо прикључке на Коридор 10 и на ‘Милош Велики’, а што мислим да је важно, јер уколико радимо тај коридор морамо га негде спојити са осталим аутопутевима, онда причамо, било да је у питању брза саобраћајница било аутопут, о вредности инвестиције свакако већој од две милијарде евра“, објаснила је министарка.

Ако би се градио варијанта трасе дуга 220 километара, аутопут би се састојао од деоница Лазаревац – Аранђеловац од 30 километара, затим Младеновац – Аранђеловац од 15 и Аранђеловац – Бор од 30. Пут до Бора би ишао преко Жагубице. Са прикључцима на аутопутеве то би износило укупно 270 километара: Мали Пожаревац – Младеновац (Коридор 10) и Лајковац – Лазаревац (Милош Велики). Михајловић је најавила да ће врло брзо на следећој седници владе бити формирана радна група за реализацију пројеката који крећу да се раде „од нуле“.

Како је рекла, да би тако велики пројекти могли да се раде од самог почетка, морају сви важни актери да буду у њој, од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које ће водити радну групу, до Министарства финансија, Коридора Србије, који ће бити инвеститор, института… „Већ за пар месеци ћемо имати прецизнији оквир о самој рути аутопута ‘Вожд Карађорђе’ када је реч о мањим местима, али и процену инвестиције.

Потрудићемо се да се пројектно- техничка документација не ради годину и по дана, како сам чула негде да су изјавили из Коридора Србије. Гледаћемо да то буде много пре, као што ћемо истовремено размишљати о начинима финансирања“, истакла је Михајловић. Каже да је нови аутопут веома важан за Србију и да је име „Вожд Карађорђе“ изабрано пошто је народ тај правац називао шумадијски коридор.

Нови аутопут „Вож Карађорђе“ ће се градити у оквиру новог инвестиционог циклуса, наводи министарка и подсећа да ће ове године завршава Коридор 10 и део Коридора 11 и да је покетање нових инвестиција веома важно посто су оне замајац привредног развоја земље. Додала је да ће само у неколико година нови инвестициони циклус бити вредан више од 10 милијарди евра, као и да ће он бити настављен, због чега је његова укупна вредност више од 15 милијарди евра.

Србија планира да почне градњу ауто-пута од Сремске Раче до Кузмина на ауто-путу Београд-Сарајево, Моравски коридор од Појата до Прељине који ће повезати Коридор 10 и Коридор 11 и око 500.000 људи у централној Србији.

Затим ауто-пут и брза саобраћајница Рума-Шабац-Лозница, ауто-пут Ниш-Мердаре од Ниша до Плочника, као и ауто-пут Нови Београд-Сурчин у оквиру Коридора 11, Фрушкогорски коридор, брзу саобраћајницу од скретања за Пожаревац до Доњег Милановца, од Параћина до Зајечара…

Радови на деоници Прељина-Пожега на Коридору 11 ка Црној Гори већ су започети, а ове године треба да буде завршена деоница Сурчин-Обреновац, као и источни крак Коридора 10 од Ниша до Димитровграда.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »