ЕУ објаснила зашто је позвала Пацолија у Хелсинки: У питању је неформална дискусија о сарадњи и безбедности у региону

Свих шест партнера са Западног Балкана, међу њима и Косово, позвани су да крајем августа присуствују неформалном састанку шефова дипломатија ЕУ у Хелсинкију због разговора о регионалној сарадњи, речено је Танјугу у Бриселу.

фото:Искра

Шефица ЕУ дипломатије Фердерика Могерини по први пут је званично поред министара земља кандидата позвала и шефове дипломатија Косова и БиХ да присуствују неформалном састанку Савета ЕУ министра који се 28. и 29. августа одржава у Хелсинкију.

«Партнери са Западног Балкана позвани су на неформални састанак министра спољних послова у Хелсинки крајем месеца због важне дискусије о томе како напредовати у регионалној сарадњи», поручио је портпарол ЕУ за Танјуг.

На питање Танјуга да ли позив Беџету Пацолију, министру привремених власти из Приштине које нису ни кандидат за чланство нити од свих чланица ЕУ призната држава, значи и промену приступа односно формата досадашње праксе састанака министра Уније са министирима земаља кандидата, из Брисела поручују да је у питању позив због «неопходности и користи» учешћа свих са Западног Балкана.

«Свих шест партнера са Западног Балкана су позвани на ове разговоре. У питању је неформална дискусија о свим заједничким спољним и безбедносним аспектима регионалне сарадње и неопходно је и корисно учешће свих партнера», закључује портпарол ЕУ.

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини одлучила је да на последњи незванични састанак Савета ЕУ коме ће она председавати уместо земља кандидата позове све партнере са Западног Балкана.

Шеф дипломатије Ивица Дачић окарактерисао је овај потез Могеринијеве као «преседан» где је позвана «територија » која је «далеко од стауса кандидата за чланство».

«Очигледно да на крају свог мандата она жели да покаже да је нешто урадила за Косово, али то није коректно према Србији», рекао је недавно Дачић.

Косовски минстар Беџет Пацоли и раније је долазио на неформалне састанке шефова ЕУ дипломатија и земља кандидата где би на маргинама одржавао билатералне састанке.

Ово је први пут да је Пацоли добио и званичан позив високе представнице.

ЕУ објаснила зашто је позвала Пацолија у Хелсинки: У питању је неформална дискусија о сарадњи и безбедности у региону

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »