Путин и Макрон о ракетама, Сирији, Г8…

Председник Русије Владимир Путин и председник Француске Емануел Макрон састали су се у тврђави Брегансон, летњој резиденцији француских лидера.

Владимир Путин и Емануел Макрон недавно у Паризу Фото АП

Председник Француске Емануел Макрон је на састанку са руским лидером Владимиром Путином рекао да очекује да ће наставити са састанцима и преговорима са председником Русије.

Он је додао да се нада да ће са Путином разговарати о Ирану, јер су и Москва и Париз забринути због ситуације у том региону, као и о Украјини.

Макрон је, такође, истакао да је за њега важан састанак са председником Русије.

„За мене је ово веома важан састанак, јер данас преживљавамо историјски тренутак у међународним односима“, рекао је Макрон.

Француски председник рекао је да би током састанка са Путином могао да буде припремљен самит „нормандијске четворке“.

„Наравно, разговараћемо о Украјини. Прецизираћемо ставове које наше земље имају и (разговарати) о изјавама које је недавно дао председник (Украјине) Зеленски. Знам да је председник Путин такође разговарао са председником Зеленским“, рекао је Макрон.

„Заједно ћемо то разматрати и припремити предстојеће сусрете, заједно са канцеларком (Немачке Ангелом) Меркел и председником Зеленским у нормандијском формату“, објаснио је француски лидер.

Он је додао да намерава да разговара и о ситуацији у Идлибу са својим руским колегом.

„Дубоко смо забринути због ситуације у Идлибу. Цивилно становништво живи под бомбама. Међу цивилним становништвом има жртава и Француска је веома забринута због тога“, истакао је Макрон на почетку разговора са Путином.

Он је додао да се „мора поштовати примирје постигнуто у Сочију“. Осим тога, француски лидер је навео да намерава да разговара са председником Русије „о уставном процесу у Сирији“.

Он је истакао да се нада да ће Русија и ЕУ створити нову архитектуру безбедности.

„Много је међународних питања о којима ћемо разговарати, пре свега, о разоружању и нашој колективној безбедности након онога што се догодило у августу око Споразума о ликвидацији ракета. Морамо разговарати о ономе што ће се дешавати даље. Желео бих да о томе разговарамо отворено и директно“, рекао је Макрон.

Он је нагласио да Француска сада председава групом Г7 и да је „за нас веома важно да знамо став Русије о различитим међународним питањима“.

„Верујем да ћемо заједно успети да створимо нову безбедносну архитектуру између Европске уније и Русије. Француска је спремна да игра улогу у овом процесу. Мислим и на разоружање и на друга питања. Мислим да ћемо успети заједно да сарађујемо на безбедности нашег континента“, закључио је Макрон.

И председник Русије Владимир Путин рекао је да намерава да на састанку са својим француским колегом разговара о питањима међународне безбедности и додао да се нада да Европљани желе да чују Русију када је у питању међународна безбедност.

„Мислим да ћемо моћи да поразговарамо о питањима међународне безбедности. Господин председник поменуо је проблеме у овој области. Они заиста постоје … Мислим да су Европљани заинтересовани да нас саслушају и на одговарајући начин одреагују“, истакао је Путин.

Путин је истакао да Русија за сада не види никакве америчке иницијативе за продужење споразума о смањењу стратешког наоружања, иако су предлози Москве „на столу“.

„Желео бих да вас подсетим да није Русија та која се једнострано повукла из Споразума о ПРО. Нисмо се ми повукли из Споразума о ракетама средњег и кратког домета. Тренутно је на дневном реду продужење споразума о стратешком офанзивном оружју – СТАРТ-3. Ми за сада нисмо видели ниједну иницијативу наших америчких партнера. Иако су наши предлози на столу“, објаснио је Путин.

„Што се тиче нормандијског формата, увек сам сматрао и сада сматрам да би, наравно, сваки састанак, укључујући и састанак у нормандијском формату, требало да доведе до конкретних резултата. По мом мишљењу, морамо постићи оно о чему смо се договарали раније. Да идемо ка том циљу“, објаснио је Путин.

Председник Русије саопштио је да ће француског лидера обавестити о свом разговору са украјинским председником Владимиром Зеленским, јер постоје ствари које уливају „опрезан оптимизам“.

Путин и Зеленски одржали су телефонски разговор 7 августа.

 

О ситуацији у Сирији

Путин је пре састанка са француским председником изјавио да се из демилитаризоване зоне у Сирији прате напади терориста и њихово пребацивање у друге регионе света.

„Сигурно ћемо разговарати о Сирији. Овде желим да напоменем да су пре потписивања одговарајућих споразума у Сочију о демилитаризацији дела зоне Идлиб у то време 50 одсто територије контролисали терористи, сада 90 одсто и ми тамо пратимо сталне борбе“, објаснио је Путин.

„Штавише, што је посебно опасно, сведоци смо пребацивања милитаната из овог региона у друге делове света и то је изузетно опасна ствар“, наставио је председник Русије.

Група Г8 не постоји

Руски председник прокоментирао је могућност рада Русије у оквиру Г7, рекавши да формат Г8 више не постоји, али да је Русија спремна да прихвати све партнере самита Г7.

„Она (Г8) не постоји. Како да се вратим у организацију која не постоји. Данас је то ‘седморка’. Што се тиче могућег формата рада осам држава, ми никада ништа не одбијамо. Својевремено је Русија била на реду да одржи ‘осморку’, али наши партнери нису дошли. У сваком тренутку смо спремни да дочекамо наше партнере у оквиру ‘седморке’“, рекао је Путин пре преговора са Макроном.

Одговарајући на питање новинара о могућности обнове формата Г8, Путин је рекао да Русија сматра да су сви контакти са земљама Г7 корисни и ништа не искључује.

Путин и Макрон о ракетама, Сирији, Г8…

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »