Огромни војни трошкови довели Бугарску на 2. место у НАТО-у

Бугарска је на другом месту у НАТО-у по буџету за одбрану у односу на бруто домаћи производ, одмах иза Сједињених Америчких Држава, након што је бугарска влада уплатила милијарду и 200 милиона долара за куповину нових осам ловаца Ф-16, преноси Бугарска национална телевизија (БНТ).

© AP Photo / Petar Petrov

Како се наводи, Бугарска није имала толико високе издатке за одбрану у последњих 16 година.

Буџет бугарског Министарства одбране за 2019. годину износи три милијарде и 515 милиона лева, односно око једну милијарду и 800 милиона евра.

На самиту НАТО-а у Велсу 2014. године, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да је потребно да Бугарска повећа своје трошкове за одбрану.

Како наводи БНТ, добра вест је да након година смањења војних буџета, сви савезници НАТО-а постепено повећавају своје издатке за одбрану, те да све више земаља-чланица Алијансе достиже циљ од два одсто средстава за одбрану у односу на БДП.

Од свих 29 земаља-чланица НАТО-а, највећи буџет за одбрану имају САД односно 3,42 одсто у односу на БДП, Бугарска 2,6 одсто у односу на БДП, а након тога следе Грчка, Велика Британија, Естонија, Румунија, Пољска и Летонија.

Симеон Николов из бугарског Центра за стратешке студије сматра да се Бугарска налази у златном окружењу са само шест земаља-чланица НАТО-а које испуњавају критеријум одвајања за одбрану од два одсто у односу на национални БДП, пренео је Танјуг.

Немачка троши 1,3 одсто у односу на свој БДП за одбрану, али тај износ вреди 37,6 милијарди евра.

Огромни војни трошкови довели Бугарску на 2. место у НАТО-у

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »