Илир Мета: Албанија не може бити део дијалога између Косова и Србије, то је тема за косовске институције

Председник Албаније Илир Мета истакао је да Албанија не може бити део дијалога између Косова и Србије, јер је то тема за косовске институције.

У интервјуу за РТВ21, Мета је рекао да дијалог Косова и Србије треба да се заврши на најбољи начин за обе земље, али и за читав регион, јер сматра да је то кључно питање које може убрзати или успорити све процесе европеизације, преноси Косово онлајн.

Његов став је да је однос између Албаније и Србије веома важан, а подсетио је на сарадњу коју је као премијер имао са бившим премијером Србије Зораном Ђинђићем. Мета је истакао да је Албанија међу првим земљама која је признала и која поштује независност Косова и њених институција, али да је дијалог са Србијом тема за косовске институције.

“Албанија не може да буде део дијалога између Косова и Србије, јер свака интервенција Албаније у том дијалогу, или у одређеним темама дијалога, практично представља кршење независности и легитимитета”, казао је Мета. Према његовим речима, улога Албаније да допринесе подстицању косовских институција и политичких фактора да блиско сарађују, како би се постигао консензус о кључним темама и најприхватљивијим решењима која би учинила могућим завршетак дијалога и међусобно признавање.

Илир Мета: Албанија не може бити део дијалога између Косова и Србије, то је тема за косовске институције

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »