Додик: Мешање амбасадора знак да БиХ није суверена

Члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је потпуно непотребно и није фер да било ко од странаца, па били то Американци или Британци или неко други, моделира карактер седнице Председништва.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

«То онда не говори о сувереној држави него о поданичкој прици. Из тог разлога нисам ни прихватао да разговарам на ту тему када је реч о Годисњем националном плану са било ким», рекао је Додик за Глас Српске.

Састанак амбасадора САД и Велике Британије у БиХ са Жељком Комшићем, председавајуићим Председништва БиХ, биће одржан данас, дан уочи две седнице Председништва на којима ће се наћи Годишњи план за НАТО (АНП) и именовање председавајућег Савета министара.

Тим поводом Додик каже да свако има право да се састаје с ким хоће и да од најављеног састанка свако може да извлачи различите спекулације.

«Оно што могу рећи је то да је непотребно да било ко са стране моделира рад Председништва. Ако је састанак организован да амбасадори буду информисани, то је у реду. У БиХ имамо одређен број функционера, поготово оних у Сарајеву, који имају поданички однос према странцима који иде до тога да их сматрају делом политичке структуре у БиХ. Ја их не сматрам таквим, али као партнере у неким пословима сарадње са земљама које представљају ја их прихватам. Ту се налази и мој одговор према том састанку Комшића и амбасадора. Може да се састаје с ким хоће», рекао је Додик.

 

Истакао је да “ставови БиХ могу да буду они ставови који су донесени консензусом”, поготово о војним питањима.

На питање да ли постоји могућност да ванредна седница на којој би требало да буде именован председавајући Савета министара буде отказана с обзиром на ставове Комшића и Шефика Џаферовића, Додик је рекао да Комшић ради на компликовању ситуације.

«Видећемо како ће се ствари развијати. Пред само одржавање седнице проценићу да ли ћу задржати свој предлог да ванредна седница буде одржана», рекао је Додик.

Коментаришући најаве појединих медија да би пре седнице Председништва БиХ могао поново бити одржан састанак лидера, Додик је казао да за такав састанак није било никаквих индиција нити има потребе да он буде одржан.

Додик: Мешање амбасадора знак да БиХ није суверена

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »