Данска премијерка: Трампова идеја о куповини Гренланда апсурдна

Гренланд није на продају и та идеја је потпуно апсурдна, рекла је данска премијерка Мете Фредериксен, након што је економски саветник Беле куће потврдио интересовање председника САД Доналда Трампа да купи то највеће острво на свету.

 

«Гренланд није на продају. Гренланд није дански, већ припада Гренланду. Истински се надам да он то не мисли озбиљно», рекла је она листу «Сермитсиаг».

Трамп ће посетити Копенхаген наредног месеца и састаће се са Фредериксеном и премијером Гренланда Кимом Килсеном.

Економски саветник Беле куће Лари Кудлоу потврдио је вечерас да Трамп жели да купи Гренланд, који је аутономна област Данске.

«Желим да кажем да председник, који се прилично добро разуме у послове са некретнинама, жели да купи Гренланд», рекао је он за «Фокс њуз».

Он је рекао да се ситуација у том смислу «развија», подсетивши да је својевремено предсједник САД Хари Труман, такође, желео да купи Гренланд.

«Данска поседује Гренланд. Данска је савезник. Гренланд је стратешко место, које има пуно вредних минерала», рекао је Кудлоу.

Гренланд, између Северног Атлантика и Арктичког океана, зависи од данске економске подршке. Гренланд сам води своју унутрашњу политику, док Копенхаген води политике одбране и спољних послова.

«То је потпуно апсурдна дискусија и Ким Килсен је јасно рекао да Гренланд није на продају и ту се сваки разговор прекида», рекла је Фредериксен данској медијској кући ДР.

Данска премијерка: Трампова идеја о куповини Гренланда апсурдна

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »