Весић: Ђилас је познат у граду по аутократској владавини

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да бивши градоначелник Драган Ђилас не говори истину када каже да није подржао пројекат пасареле на Калемегдану.

„Подржао га је“, рекао је Весић и додао да је у Скупштини града Београда, у време док је Ђилас био градоначелник, одржана презентација пројекта пасареле на Калемегдану са скулптуром вајара Ричарда Дикона и Мрђана Бајића и да то потврђује вест узета са сајта РТС-а од 17. априла 2009. године о промоцији тог пројекта у Скупштини града.

„Колико се ја сећам, Ђилас је у то време био градоначелник Београда, а како је познат у граду по аутократској владавини у којој су људи отпуштани смс-овима или зато што оставе светло да гори у канцеларији, тешко да је могла да му промакне ова промоција. Према томе, Ђилас је подржао изградњу пасареле управо онакве каква је данас изграђена са уметничком скулптуром“, рекао је Весић.

Весић је оценио као „бедан“ покушај Ђиласа да „одговорност“ за изградњу пасареле и прихватање донације за скулптуру пребаци на свог претходника Ненада Богдановића и додао да то говори о томе какав је Ђилас човек.

„За разлику од њега који мрзи ‘своје’, ми поштујемо када наши противници нешто добро ураде. Пројекат пасареле је добар и ми смо га као градска власт, која је изабрана 2014. године, реализовали. Није ово први пут да је Ђилас осмислио нешто па није био у стању да оствари. Рецимо, фонтану на Славији, па Град на води…у томе је разлика између нас и њега“, рекао је Весић.

Како је навео, пошто Ђилас од пројекта мале пасареле није могао довољно да заради, истовремено је осмислио и мегаломански пројекат за Калемегдан и Бетон халу.

Весић каже да је Ђилас расписао међународни конкурс за кров на Бетон хали са везом до Калемегданског парка на коме је, како тврди, на Ђиласов захтев, победио предлог јапанског архитекте Соја Фуџимотоа чија је цена требало да буде око 60 милиона евра.

„Како је изгледало ‘жирирање’ и какви су притисци вршени на комисију којој се јапански пројекат уопште није свидео, могу да причају домаће архитекте које су учествовале на конкурсу. И тако добисмо ултрамодерно ‘чудо’ између Калемегдана и Бетон хале које је тешко било изградити“, рекао је Весић. 

Како је додао, како се тај Ђиласов јапански пројекат уклапао у амбијеталну целину Београдске тврђаве требало би питати „велике стручњаке што се сада буне око гондоле“.

„Да ли је могуће да нико од њих није подигао глас против чуда које је Ђилас имао намеру да уради? И шта би на то рекла Европа ностра? Или Матија Бећковић, стручњак за гондоле? Сви су ћутали као што по команди ћуте око пасареле која је ближа Београдској тврђави од гондоле“, рекао је Весић.

Навео је да нико од њих не сме да нападне тај пројекат јер би тако напали Ђиласа и додао да многе од њих Ђилас плаћа.

„Зато за њих гондола ‘уништава Београдску тврђаву’ иако нема везе са тврђавом, а пасарела и оно Ђиласово јапанско чудо не уништавају ништа. Невероватно, али мене од њих ништа не чуди, јер је већина њих дала своје потписе за изградњу гондоле, а после се по налогу ‘предомислила’, али само за гондолу“, закључио је Весић.

 

 

 

извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »