Тунел Бранчић мучио је инжењере, сада је спреман за путнике

Централно место и највећи изазов за грађевинаре био је тунел «Бранчић», дужине 945 метра. Налази се на око два километра од петље Љиг, на крају новоизграђене деонице и места спајања са деоницом од Љига до Прељине која је завршена пре две године.

© TANJUG / DIMITRIJE GOLL
Деоница је под надзором 24 сата

Тунел Бранчић је највећи је грађевински подухват на ауто-путу «Милош Велики». За градитеље један је од најтежих послова које су икада обавили.

Радове су успоравале, а на моменте и прекидале непредвидиве природне препреке: састав земљишта, појава клизишта и подземних вода. Ископано је 250.000 кубика разног материјала, уграђено је 92.000 кубика бетона и 5,5 милиона килограма арматуре.

«Ово је у историји ‘Енергопројекта’ један од најтежих тунела јер су геолошки услови били изузетно тешки током извођења. Све ово успешно је решено пре свега захваљујући огромном труду ‘Енергопројектових’ радника и инжењера, а и уз велику помоћ надзора експерата из света и Србије које смо морали у критичним тренуцима да ангажујемо на пројекту», објаснио је Милан Ристић из «Енергопројект-нискоградње».

У обе тунелске цеви, са по две коловозне траке, ширине осам и по метара, постоји простор за возила која су у квару, као и веза између тунелских цеви у случају ванредних ситуација.

Опремљен је најсавременијом електро-машинском опремом, уз стално праћење и управљање саобраћајем из техничко-оперативног центра.

«Овде је монтирана најсавременија опрема која се тренутно монтира на Балкану па и у Европи», истакао је стручни сарадник «Енергопројект-нискоградње» Радомир Елез.

Покривен је комплетним системом са видео-надзором којим су предвиђени сценарији провала, пожара и сл. У тунелу је и променљива сигнализација са савременом расветом у лед технологији. Управља се из једног центра.

«Можемо истог тренутка да реагујемо да спречимо било какву незгоду, катастрофу, дакле да упозоримо возаче на 1.800 метара испред и на око два километра са улазне стране да се нешто десило. Ти системи су сад у потпуности у функцији и врло безбедни», напоменуо је Елез.

Изградња тунела «Бранчић», најзахтевнијег грађевинског објекта на 103 километра завршеног ауто-пута «Милош Велики» трајала је четири и по године.

Првобитна вредност радова на тунелу је 37 милиона долара.

Припремио Михајло Јевтић

Тунел Бранчић мучио је инжењере, сада је спреман за путнике

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »