Ђурић: Проналазимо начине да помогнемо народу на Косову и Метохији

Упркос притисцима на терену и појачаним полицијским и инспекцијским контролама, проналазимо начине да осигурамо колико-толико стабилно снабдевање нашег народа на Косову и Метохији, пре свега на северу, истиче директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

„Веома је важно то што су наши сународници у покрајини показали задивљујући ниво солидарности и спремности да се мирним и демократским средствима боре за своја основна људска и егзистенцијална права. Без тога би и наш труд био узалудан. Намера Приштине протеклих месеци је била да се застрашивањем и рестрикцијама сломи отпор и отупи воља Срба на северу Косова и Метохије. Север је опсесивна мета Приштине, један велики трн у оку. Али уверен сам да Србе неће успети да потчине и подјарме, јер истрајност имају, а имају и неупитну подршку Београда, државе Србије, па, ако хоћете, и читавог српског народа”, каже Марко Ђурић.

* Како Београд помаже Србима у покрајини, упркос трговинској блокади Приштине?

– Посетите неку од продавница у Косовској Митровици, Звечану, Лепосавићу… Јасно је да смо увек или готово увек корак испред њих и да смо скоро годину дана, колико трају неприкривени и појачани притисци на наш народ у покрајини, проналазили ефикасне одговоре. Не желим да дајем детаљна објашњења како то успевамо, која би само послужила као изговор за нове притиске. Важно је да има хлеба, млека, меса, брашна, уља… Све то не би било могуће без чврстог политичког јединства наше државе и политичких представника Срба на КиМ. И у јеку те политичке и дипломатске борбе за опстанак Срба у покрајни, наша држава је успела да издвоји средства за инвестициони циклус какав није виђен деценијама, а који већ резултира стотинама пројеката, радним местима и социјалном сигурношћу за наш народ. Против гетоизације борићемо се индустријализацијом и економским напретком у српским срединама на Косову и Метохији, и сигуран сам да Албанци већ сада са завишћу и носталгијом гледају на то како се једна озбиљна држава опходи према својим грађанима и њиховој будућности.

* На челу Канцеларије за КиМ налазите се шест година. Како бисте оценили свој рад и чиме сте задовољни, а шта бисте сада урадили другачије?

– Било би неумесно да сам оцењујем сопствени рад. Резултати рада Канцеларије за Косово и Метохију у тих шест година су егзактни и мерљиви су бројем сазиданих кућа и станова (1.650 нових стамбених јединица), подељених трактора, мотокултиватора и садница, обновљених светиња, изграђених путева, школа, обданишта, амбуланти и домова здравља, реализованих културних и спортских манифестација. Када дође време за ту врсту евалуације, имаћемо чиме да се похвалимо. Друга веома битна ствар: у ову борбу унео сам срце и зашао у сваки део КиМ, чак и тамо где српска нога није крочила у претходне две деценије. Доживео сам, и хвала Богу, преживео све и свашта. Стекао сам искуство какво не бих ни на једном другом месту за читав један радни век. У извештају о раду Канцеларије за КиМ, који је недавно подељен посланицима у Народној скупштини, могли сте да видите нешто о постигнутим резултатима. Опозиција је прилично презриво реаговала на те факте, али како другачије да реагују када су иза њих и њихових деловања на КиМ остали само порази и ништа опипљиво. Да се исправим – оставили су нам административне прелазе и де факто границу између Срба и Срба.

* Приштински медији спекулишу да ће крајем септембра бити ванредни парламентарни избори. Какву кампању очекујете?

– Ти избори ће, ако их буде, за последицу имати прекомпозицију албанске политичке сцене на Косову и Метохији, али се у односу албанске политичке елите према српском народу ништа неће променити. Све албанске партије имају отворену антисрпску платформу и сви ће током кампање упирати прстом на Србе као дежурне кривце за све неуспехе такозваног косовског државотворног пројекта. Читава та лоповска политичка елита ће настојати да своје грехе сакрије иза агресивне антисрпске реторике, и бојим се да улазимо у један веома и политички и безбедоносно осетљив период. Српски народ у том периоду треба да гледа како да преживи и да још једном артикулише своје политичко и свако друго јединство кроз подршку Српској листи.

* На Косову је пред формирањем коалиција малих српских странака, покрета и појединаца који имају упориште у неким опозиционим савезима у Београду. Колика је њихова реална снага?

– Њихову реалну снагу могли смо да видимо када су правили шетње у оквиру кампање “Један од пет милиона”, када у Грачаници и Митровици нису могли да окупе чак ни толико присталица да држе транспарент. Подсећам, реч је о људима који су појурили да кажу да ће изаћи на изборе и пре него што је познато да ли ће избора бити, а то су исти они који се Београду жале на изборне услове, док на КиМ то питање и не постављају – ваљда су задовољни функционисањем цивилног и демократског друштва тамо. Да није тужно и трагично, било би смешно. Да ствар буде гора, они и не крију да на те изборе желе да изађу, не да би опонирали антисрпској политици и порукама албанских странака, већ да би окрунили и отели неки глас од Српске листе.

* Има ли доследности у њиховом раду?

– Има и некакве доследности у деловању такозваног Савеза за Србију, јер то је политичка групација у приватном власништву групице тајкуна, а и на КиМ су се постарали да као своје представнике промовишу среброљупце, ситне лопове и преваранте који би и сами да постану тајкуни када порасту. Истина је да је у демократији плурализам мишљења пожељна ствар, али Срби на КиМ се сећају времена када је српска политичка сцена тамо функционисала по принципу свака вашка обашка, а једини плурализам који је из тога проистекао био је плурализам лоповлука. Нашем народу је јасно да је Српска листа гаранција снаге и политичке несаломивости Срба на Косову и Метохији и уверен сам да изненађења, када је реч о манифестацији јединства српског народа у покрајини, неће бити.

* Каква је будућност наставка дијалога Београда и Приштине?

– На ваше питање ћу одговорити контрапитањем, истим оним којим председник Вучић одговара онима који долазе у Београд да би пледирали за наставак дијалога: а о чему да разговарамо? Уколико то треба да буде наставак експертског дијалога, како да наставимо разговоре у светлу чињенице да Заједница српских општина још не постоји, да свако мало упадају са специјалним полицијским снагама на север Косова и Метохије, да хапсе и застрашују невине Србе, да не признају српске пасоше, да забрањују посете нашим званичницима… Ако то треба да буде дијалог о неком свеобухватном решењу, о чему да разговарамо када су све идеје које су дошле с наше стране одбачене и када је компромис постао заборављена и готово презрена реч.

* Да ли очекујете да ће терористи из такозване ОВК одговарати пред Специјалним судом у Хагу?

– Немам никаква очекивања од тог суда, и он се више пута постарао да оправда моју скепсу. Још једном наглашавам да није реч о међународном суду, већ о суду самопроглашеног Косова који је из козметичких разлога територијално измештен у Хаг. Дакле, овде се чак не поставља ни питање поверења у међународно правосуђе, а немам га много. Не мислим да су они који су чинили злочине на Косову и Метохији, као ни њихови политички спонзори, спремни да на било који начин суде сами себи. Правда је спора, али достижна, јер ратни злочини не застаревају и кад-тад ће сва њихова злодела доћи на наплату.

* Да ли ће Београд реаговати уколико Приштина пошаље такозвану војску на север покрајине?

– Мислим да је председник Србије, који је и врховни командант наших оружаних снага, био сасвим прецизан и јасан. Србија неће дозволити убијање и протеривање Срба на Косову и Метохији. Нових „Олуја” и погрома попут оног у марту 2004. године неће бити. Србији као држави, која се убрзано индустријализује и бележи рекордне резултате у економском развоју и привлачењу инвестиција, дестабилизација није у интересу, али безбедност нашег народа на КиМ јесте интерес изнад свих других. Наћи ћемо начине да заштитимо наш народ ако то буде потребно.

* Да ли има нових информација око убица Оливера Ивановића?

– Клупко злочина се полако одмотава. Вероватно наша држава неће у догледно време добити одговоре из Приштине на питања која је председник Вучић недавно јавно поставио, али јасно је да, након до сада утврђених и изнетих информација, нико озбиљан више не може да посредно или непосредно оптужује Србију за смрт Оливера Ивановића. То, међутим, не спречава део неодговорне опозиције овде у Београду да и даље настоји да на један бљутав и презиран начин профитира на смрти Оливера Ивановића, а најодвратније је то што се за поштоваоце његовог лика и дела данас издају они који су га отворено мрзели. Држава Србија, па и ја, учинили смо све да Оливеру и његовој породици помогнемо онда када му је било најпотребније, када су га оклеветаног држали у казамату у склопу једне бруталне демонстрације силе и самовоље. Нису га тада за здравље питали ни Јеремић, ни Ђилас, ни Рада Трајковић. Ни данас они немају искрену жељу да се открију убице, али жеље да на сваки начин напакосте својој држави им не мањка.

 

Не одустајемо од Заједнице српских општина

* Да ли је Београд одустао од формирања Заједнице српских општина?

– Наравно да нисмо одустали од тога, али Приштина очигледно јесте. Нико се тамо више и не либи да јавно изговори да је све оно што су њихови представници у Бриселу потписали за њих необавезујуће. Сада су у међународној заједници преокупирани питањем када ће дијалог бити настављен, али моје питање је како се о било чему може договарати с неким ко је вероломан и без икаквог пардона крши оно на шта се обавезао.

 

Покушавају да нас ослабе

* Каква је сарадња државног руководства и Српске православне цркве?

– Верујем да патријарх Иринеј и председник Вучић имају добар лични однос и да постоји узајамно разумевање и поверење када је реч о заштити српских државних и националних интереса. Лично, с обзиром на моје задужење у Влади везано за нашу јужну покрајину, бескрајно ценим допринос Српске православне цркве физичком опстанку српског народа на Косову и Метохији. Црква је вековима била једина наша институција на том подручју, и до данас она има незамењиву улогу у очувању српског културног и цивилизацијског присуства на Космету. Има спољних и унутрашњих покушаја да се замути вода у овим за цео српски народ значајним односима, да нас на тај начин ослабе као народ. Мудрошћу и стрпљењем такав сценарио је избегнут.

 

 

 

Извор: Танјуг/Политика


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »