Путин и Макрон 19. августа о европској безбедности и сарадњи

Председници Русије и Француске Владимир Путин и Емануел Макрон разговараће на састанку 19. августа о начинима да се успостави безбедност у Европи и о сарадњи Русије са Европском унијом, изјавио је данас Јуриј Ушаков, саветник руског председника за међународна питања.

«Осим о билатералним односима они ће разговарати о међународним питањима и европској безбедности имајући у виду улогу Русије и Француске на европској политичкој сцени и чињеницу да су обе земље сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација», рекао је Ушаков.

Он је додао да ће посебно интересантно бити питање развоја сарадње Русије и ЕУ, имајући у виду промене у водећим европским институцијама.

«Русија је непрестано изражавала спремност да поново започне политички дијалог са Е. Желимо да обновимо контакте за вођством Европске комисије и других институција ЕУ», навео је Ушаков.

Он је додао да ће се највероватније разговарати и о питању учешћа Русије у раду Парламентарне скупштине Савета Европе.

Ушаков је рекао да ће Путин и Макрон разговарати и о плановима да се одржи нови самит четворке о Сирији.

Саветник руског председника Јуриј Ушаков подсетио је да је први такав састанак одржан у септембру 2018. године, а учествовали су председници Русије, Француске и Турске, као и канцеларка Немачке.

Ушаков је саопштио да би Русија желела да се прво одржи самит процеса из Астане, у коме поред Русије учествују и Турска и Иран.

Према његовим речима, Путин и Макрон су разговарали о Ирану и његовом нуклеарном програму.

«Подсетићу да су Русија и Француска посвећене очувању Заједничког свеобухватног акционог плана, као и спречавању ескалације тензија измеду Ирана и САД у Персијском заливу и уопште», рекао је саветник руског председника.

Ушаков је додао да би једна од тема разговора два председника могла да буде и ситуација у Либији.

Путин и Макрон састаће се 19. августа у Паризу, а раније је најављено да ће двојица лидера разговарати о Украјини и будућем Нормандијском формату, као и о билатералној сарадњи, економским везама и међународним проблемима.

Путин и Макрон 19. августа о европској безбедности и сарадњи

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »