«Милош Велики» доноси милионе

Председник Србије присуствоваће у недељу отварању ауто-пута «Милош Велики» од Обреновца до Љига. Деоницу је обишла министарка саобраћаја Зорана Михајловић која поручује да је ово сјајна и важна година за Србију и истиче значај Коридора 11 за централни део земље.

Ауто-пут «Милош Велики» већ сада може да прими прва возила. Још постављају само табле, лепе мачје очи на одбојнике и понегде извлаче линије. Наплатне рампе радиће од понедељка.

Путарина је 420 динара од Обреновца до Чачка а путем дугим 103 километра, стизаће се за мање од сат времена. Петље УБ, Лајковац и Љиг нова су укључења у ауто-пут уз постојеће Таково и Прељину и биће и наплатне станице.

Овим путем у сезони пролазиће и до 11 хиљада возила а наплата путарине биће око 25 милиона евра годишње. Нови путеви доносе нове приходе.

«Прошле године имали смо 56 милиона возила, ове године очекујмео 59 милиона, а укупан приход биће 25 милијарди динара», каже Зоран Дробњак, директор ЈП «Путеви Србије».

Деоница од Обреновца до Љига завршава се тунелом Бранчићи. Иза тунела се налази командни центар који управља саобраћајем и има 13 сценарија у случају опасности, кажу у надзору.

«Ти специфични сценарији се односе на аутомобил који је заустављен из разноразних разлога у тунелу, на песак на коловозу, на стране предмете у коловозу, на колону возила, а оно што је веома битно, то је ниво угљен-моноксида у тунелу и да ли има појаве пожара или дима», објашњава Светлана Милински, надзорник радова на деоници Коридора 11. 

Један од најважнијих праваца 

У Србији се ужурбано ради на развоју ауто-путне мрезе која је дуга 1.300 километара. Ауто-пут «Милош Велики» један је од најбитнијих путних праваца.

«Модеран, савремен ауто-пут, по свим европским и светским стандардима, од саме изградње па до самог управљања тунелима. Ми смо веома поносни на то, ја сам поносна и срећна што смо, захваљујући резултатима Министарства саобраћаја заједно са нашим партнерима, заједно са радницима, са инжињерима, мислим да сви чланови Владе и цела Србија могу да се похвале, да буду поносни на то што смо урадили, што радимо и што ћемо започети да радимо од ауто-путева», рекла је министарка саобраћаја, инфраструктуре и грађевине Зорана Михајловић.

Тачка ће бити стављена у децембру, када се овај део ауто-пута споји са Сурчином. Мост преко Саве и Колубаре скоро је завршен и целокупна саобраћајница, дуга око 120 километара, почињаће од Сурчина и завршаваће се у Прељини.

Припремио Драган Милутиновић

«Милош Велики» доноси милионе

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »