Михајловић: Нова деоница ауто-пута донеће нове инвеститоре у земљу

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да ће нова деоница ауто-пута на Коридору 11, која ће сутра бити отворена, заменити такозвану „магистралу смрти“ на Ибарској магистрали, омогућити улагање инвеститора дуж ауто-пута и допринети развоју туризма.

„Важно је да уредимо питање безбедности што више можемо и морамо да имамо нулту толеранцију на сваку врсту саобраћајне несреће, да не говорим о погибијама. Мислим да ће овај ауто-пут управо томе и допринети“, рекла је Михајловић.

У том смислу, Михајловић је подсетила да је, откако је отворена деоница ауто-пута Љиг-Чачак, забележено само неколико саобраћајних несрећа што, како је оценила, иде у прилог томе да се слична ситуација може очекивати и на новој деоници од укупно 103 километара ауто-пута.

Михајловић је додала да ће се путарина, која се користи искључиво за одржавање ауто-путева, наплаћивати на сваком ауто-путу, па и на ауто-путу Милош Велики, истичући да неће бити вињета.

„Ми смо се определили за најправеднији систем – онолико километара колико користите ауто-пут, толико плаћате путарину“, рекла је Михајловић.

Михајловић је нагласила да ће ауто-пут допринети безбедности, али и омогућити инвеститорима да улажу дуж њега и да се развија туризам.

„Чини ми се да ће то бити покретач развоја. Зато је инфраструктура важна и зато су важни сви ауто-путеви“, истакла је Михајловић.

Министарка је нагласила да се завршава и деоница од Сурчина до Обреновца, у дужини од 17,6 километара.

„Од 15. децембра моћи ћемо да идемо и том деоницом и онда ћемо имати око 120 километара ауто-пута на Коридору 11”, најавила је Михајловић.

Михајловић је навела и да ће 1. марта наредне године почети радови на деоници Нови Београд- Сурчин, који ће трајати годину и по дана.

„Ми ћемо до краја 2021. имати ауто-пут од Новог Београда до Чачка“, нагласила је Михајловић.

Подсетивши да је 2014. године забележен транзит од 34 милиона аутомобила на Коридору 10, а 2018. од 58 милиона аутомобила, Михајловић је нагласила да се очекује да кроз Србију ове године прође 60 милиона возила.

Михајловић је оценила да Србија, са завршавањем ауто-путева, постаје незаобилазна рута што је, како је навела, једна од великих предности за привредни развој наше земље.

Министарка је најавила и да ће Коридори 10 и 11 до следеће године бити уређени новим функционалним садржајима.

„Направили смо инфраструктуру и ауто-пут, али мора да буде више садржаја на ауто-путу – пумпи, ресторана, хотела и да постоје могућности да се посете градови, који су прелепи, од Уба и Лајковца до Љига и Чачка. Они имају много тога туристички да понуде и ми ћемо следеће године, са Туристичком организацијом Србије, имати спреман ауто-пут, који није само ауто-пут већ понуда за инвеститоре и кориснике“, рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »