Жигон: Поносим се својим пореклом, мој прађед је био рођак краља Николе

Не дозвољавам ниједном официјалном лицу у Црној Гори да на њу има више права него ја.

фото: Восток

Ивана Жигон, глумица и умјетнички руководиоц „Косовских божура“ с достојанством се обратила министру културе Црне Горе Александру Богдановићу који је тужио организаторе концерта, пише Србија данас.

Управо вишегодисњи континуитет рада навијача Звезде потврђује да су овакви концерти мотивисани искључиво солидарношћу и љубављу. Са Косовским божурима смо већ четврти пут у Црној Гори у овој хуманитарној мисији, а већ 26 пута наступали смо у току више од деценије са навијачима Звезде. Ти млади људи су својом упорношћу и помоћи манастирима и народним кухињама на Космету показали да навијачи фудбала нису како је то уобичајено гледати опседнути само фудбалом, већ имају осећај солидарности која је све више страна савременом човјеку. То је био додатни мотив да се веома радо одазивамо овим концертима. Слушати како хиљаде младих пјева пјесме о Космету које већ 15 година проносимо са Косовским божурима у духу мира и љубави је осећај због кога је наш рад добио свој оцигледан смисао… – рекла је Ивана Жигон, па додала:

Што се тиче мене лично поносим се својим поријеклом, и не дозвољавам ниједном официјалном лицу у Црној Гори да на њу има више права него ја. Не само зато што је мој прађед Митар Мартиновић био близак рођак краља Николе, не само зато што је био премијер Црне Горе и као министар војни оснивач прве официрске школе у Црној Гори. Поносим се и зато што су ме бака Вјера, школована при двору Јелене Савојске у Италији и моја мајка Јелена, васпитале узвишеним предањима Црне Горе, те сам нимало случајно прославила 200. рођендан Његоша као аутор првог балета на гуслама – „Његош небом осијан“.

Колико сам обавијештена, официјелна Црна Гора нажалост тај јубилеј није достојно прославила. Министар културе Црне Горе требао је доћи да буде са нама на концерту у Херцег Новом и у вријеме када савремена култура својим такозваним новим тенденцијама постаје похвала најнегативнијим појавама у друштву, подржи и награди младе људе који су културу узнијели на ниво племенитости. Препоручила бих дотичном министру да се запита шта би Његош мислио о забрани певања најлепших пјесама Црне Горе и Србије, шта би мислио о забрани пјесника и узвишене поезије, а ево сад забрани задужбинарства и солидарности…

Поручујем му уздигнуте главе у име божура, у име Црногорске Метохије, у име пјесама краља Николе које смо с љубављу пјевали… Волимо те наша вечна Црна Горо!!!

Извор: Србија данас

Жигон: Поносим се својим пореклом, мој прађед је био рођак краља Николе

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »