Вербални рат у Италији: Конте оптужио Салвинија даје опседнут заустављањем миграната

Италијански премијер Ђузепе Конте оптужио је министра унутрашних послова Матеа Салвинија за нелојалност и опседнутост заустављањем имиграције.

Италијански премијер Ђузепе Конте(Фото: Лола Ђорђевић)

У отвореном писму министру Матеу Салвинију, италијански премијер Конте га је оптужио за «нелојалну колаборацију», јер је, како тврди, погрешно интерпретирао Контеов став. У писму се наводи да је Конте убедио шест земаља Европске уније да прихвате мигранте који се налазе на броду хуманитарне организације «Опен армс».

Разумем вашу религиозну и опсесивну усредсређеност да питање имиграције сводите на формулу ‘затворених врата’. Ви сте политички лидер и легитимно покушавате да константно повећавате подршку бирача», написао је Конте, који није члан ниједне партије.

Салвини је узвратио рекавши да је крив што је опседнут безбедношћу италијанских грађана и борбом против трговаца људима, али и против невладиних организација које су им саучесници.

«За ову опсесију плаћа ме 60 милиона Италијана», навео је Салвини.

фото: Монитор

Сукоби као основа за скупљање политичких поена 

Нови политички потрес интензивирао је отворени рат у владајућој коалицији и прети да угрози припреме за усвајање буџета за следећу годину на јесен, док земља покушава да се избори са огромним јавним дугом.

Конте и Салвини користе мигрантско питање у предизборне сврхе радије него да потраже решење са партнерима Италије, наводи Ројтерс.

Конте je искористио случај када је Салвини одбио да дозволи улазак спасилачког брода са мигрантима у Италију као прилику да «поравна рачуне» са лидером једне од владајућих странака, Лиге, која је прошле недеље покренула поступак за изгласавање неповерења влади.

Салвини је тада рекао да је коалиција са антисистемским покретом Пет звезда пропала и позвао на нове изборе, после којих би могао да постане нови премијер.

Покрет Пет звезда и опозициона Демократска странка су, међутим, прекинули дебату о изгласавању неповерења влади и отворено се спремају да формирају коалицију како би маргинализовали Салвинија.

Према истраживањима јавног мњења, покрет Пет звезда је изгубио половину подршке својих гласача од када је у јуну прошле године удружио снаге са Лигом, док је Салвинијева партија постала најпопуларнија у Италији.

Вербални рат у Италији: Конте оптужио Салвинија даје опседнут заустављањем миграната

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »