Проф. др Предраг Ј. Марковић: Ђукановић и Харадинај савезнци против српске духовности

Притисци на Србију због журбе међународне заједнице да се реши питање Косова и Метохије не престају, а последњих недеља они су у региону пребачени на историјско и културно поље, оцењује за Танјуг директор Института за савремену историју и високи функционер СПС проф. др Предраг Ј. Марковић.

„Изнова смо сведоци перверног савезништва власти Приштине и Црне Горе “ поручује Марковић.

Он тако каже, види преклапање догађаја из претходне седмице – тужбе Министарства културе Црне Горе против организатора хуманитарног концерта „За наше Косово и Метохију“ у Херцег Новом, истицање заставе такозваног Косова на остацима средњевековног града Ново Брдо, тврдње да су Дечани храм православних Албанаца, спречавање одржавања манифестације „Гуча у Будви“… и поручује да Ђукановићева и Харадинајева администрација раде заједно на угрожавању традиције српске духовности.

„Обојица су безбожници. Стало им је да искористе неки духовни и верски симбол како би нанели штету Србима или Српској цркви“ каже Марковић.

Марковић оцењује да оно што се догодило у Херцег Новом и Будви доказ да се све више смањује и оно мало толеранције власти у Црној Гори према приморском делу своје државе који је просрпски.

„Антисрпска политика у Црној Гори је пре свега за унутрашњу употребу. У Србији је јавност доста равнодушна према тим несташлуцима најмлађег брата у бившој Југославији. У Црној Гори велики део становништва представљају Срби, а тамошње власти желе да у сваком моменту нанесу штету својим грађанима и отежају им испољавање српског идентитета,“ сматра Марковић.

Провокације власти у Црној Гори и такозване државе Косово према Србима и српској култури, каже, су очекивани, али често веома апсурдни.

„Ново Брдо је било највећи српски град у Средњем веку и један од највећих градова у Европи тог доба. Посебно је апсурдно тврдити да Ново Брдо није српско, али је то очекивани манир Албанаца у којем се поигравају са питањем вере“ наглашава саговорник Танјуга и додаје да Албанци католици живе далеко од Новог брда.

„Апсурдна је и идеја да Албанци довлаче од некуд бискупа да баш на тврђави Ново Брдо служи мису, при чему не постоји никаква католичка традиција у том делу Косова. Албанци са Косова, баш као и актуелна црногорска власт би пристали да буду и будисти само када би то нанело штету Србима“ оцењује Марковић.

А за тумачење разлога за овакав однос Црне Горе према Србима послужио се објашњењем једног свог пријатеља:

„Рекао ми је “У Црној Гори се све ради из интереса. Немој моје нападање на националној основи да схваташ лично јер ми све радимо из интереса“. У праву је јер Црна Гора је признала Косово и учествује у прослави погрома Срба у Хрватској познатијем као „Олуја“ због чланства у Нато пакту. Администрација Грчке као много важније чланице Нато пакта, није помислила да призна Косово да не би увредила Србе иако има стотине хиљада грађана албанског порекла. Грчка је за разлику од Црне Горе озбиљна држава“ закључио је Марковић.

Извор: Танјуг

фото: Драган Удовичић лс

The post Проф. др Предраг Ј. Марковић: Ђукановић и Харадинај савезнци против српске духовности appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »